Експерти: Информацията в интернет за пробиотиците често е подвеждаща

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8080084 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повечето сайтове, които предлагат информация за пробиотици, са недостоверен източник и често заблуждават с данни за недоказани ползи за здравето, съобщи Ройтерс.

Изследователи проучили първите 150 уебсайта, появили се в търсачката на "Гугъл" и установили, че в преобладаващата си част те са на компании, които рекламират продукти или пък са медии, които предлагат непълна информация и често не обръщат внимание на страничните ефекти на пробиотиците, се посочва в публикация на сп. "Граници в медицината", цитирано от БТА.

"Това изследване показва, че множество онлайн твърдения за ползите за здравето от пробиотиците не са подкрепени от научни доказателства - казва съавторът му Мишел Голдман, преподавател по имунология в Свободния университет в Брюксел, Белгия, и главен редактор на "Граници в медицината". - Това не означава, че пробиотиците не са полезни за здравето".

Анализът показва, че само в 35 на сто от сайтовете е цитирана научна литература, в 40 на сто има забележка за очакваните положителни въздействия на продукта върху здравето, а 25 на сто споменават за странични ефекти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко