Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8082407 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Пореден случай на предхвърляне на животински коронавирус към човека. Смята се, че източник на 2019-nCoVса морски животни.

Расте страхът от трансграничното разпространение на новия коронавирус, идентифициран в китайския град Ухан, който разболя десетки и уби един пациент, повали човек в Тайланд, а вече го докладва и Япония, съобщи Си Ен Ен.

В четвъртък японските власти потвърдиха, че мъж, пътувал до Ухан, е бил заразен с вируса. Вдигнал висока температура след завръщането си и е постъпил в болница. Вече бил излекуван и е изписан.

Повечето от пациентите в Китай са посещавали голям пазар за морски дарове и животни, което предполага зоонотичен произход на епидемията. Объркващо е, че японският пациент не бил ходил там, а и при него вирусът е потвърден лабораторно.

Все още данните в темата са изключително оскъдни и в сферата на хипотезите.

Китайските епидемиолози твърдят, че вирусът не се предава от пациентите към здравните работници. Те съобщават обаче за непрекъснато разпространение на заразата в общността. Има все още доста условни данни за заразяване от човек. Към момента не може да бъде изключено предаване между двама души - съпруг и съпруга, но не може и да се твърди, казват вирусолозите. Все пак повечето специалисти очакват да се установи ограничено разпространение от човек на човек.

Новият щам на коронавируса е от същото семейство като смъртоносния тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Едни коронавируси причиняват болести у хората, а други циркулират сред животни - камили, котки, прилепи. В редки случаи коронавирусите по животните могат да се прехвърлят върху човешкия вид и след това да се разпространят между хора.

Китайските здравни власти публикуваха пълния геном на така наречения 2019 нов коронавирус, или 2019-nCoV, в глобалната база данни.

Вирусолозите по цял свят са вторачени в новата заплаха главно защото не са изключили възможността вирусът да може да се предава от човек на човек. Това би създало условие за широко разпространение по света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца