Сепсис е причина за всеки пети смъртен случай в света

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8083050 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Сепсисът е причина за всеки пети смъртен случай в света - два пъти повече, отколкото се смяташе досега, съобщиха Франс прес и БТА.

Това установи изследване, чиито резултати са публикувани в сп."Лансет".

Инфекции на долните дихателните пътища - бронхит, грип, пневмония, са най-честата причина за тези смъртни случаи, смятат учените.

Анализът им сочи, че в света през 2017 г. е имало 48,9 милиона случая на сепсис, като се починали 11 милиона души.

Около 40 на сто от всички нови случаи на тежкото състояние, свързано с отравяне на кръвта, са при малки деца - от няколко месеца до петгодишна възраст.

Сепсисът се проявява, когато органите на пациента спрат да функционират нормално в резултат на възпалителен процес.

Преобладаващата част от случаите на сепсис през 2017 г. - осемдесет и пет на сто, са регистрирани в по-бедни страни, предимно в Субсахарска Африка, на островите в Южния Тихи океан и Южна Азия, Източна Азия и Югоизточна Азия.

"Годишният брой на случаите на сепсис в света през последните две десетилетия е намалял с почти 50 на сто. Въпреки това той е причина за над 20 на сто от смъртните случаи в света", отбелязват в публикацията американските специалисти Джордан Кемпкер и Грег Мартинс. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца