Магнезиев дефицит – симптоми и решение на проблема

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8083415 www.24chasa.bg

За един актуален проблем - магнезиевия дефицит, говори маг. фарм. Стефан Илиев-Аптеки Запад

Магнезият е един oт четирите минерала, намиращи се в най-голямо количество в човешкия организъм. Всяка наша клетка се нуждае от оптимални количества магнезий, за да работи правилно. Той участва в над 300 важни ензимни реакции в организма и е особено важен за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите.

Над 50 % от общото му съдържание се намират в костите, 30 % в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част - в черния дроб, бъбреците и мозъка, както и в еритроцитите, като свободният магнезий в серума е под 1%.

Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система, като също така регулира нивата на кръвна захар, кръвното налягане и участва в процесите на производство на енергия. Също така играе ключова роля за превръщането на витамин D в активна форма, който пък от своя страна повишава усвояването на магнезий и калций, и доказано се бори с чувството на умора и потиснатост през зимните месеци.

Когато тялото е под стрес, то използва големи количества магнезий, за да се справи с него, независимо дали е предизвикан от физически или психически натоварвания. Недостигът на магнезий е все по-често срещано явление, а не просто нова „мода“сред населението.

За съжаление, изследванията за магнезиев дефицит не са напълно обективни, тъй като количеството му в кръвта се запазва дълго време в нормата, поддържано от депата в костите. Едва когато организмът премине в режим на декомпенсация, и депата му са изчерпани, на лице се проявяват признаците на магнезиев дефицит.

Известно е, че при липса на магнезий се наблюдават симптоми като отпадналост, мускулни спазми, сърцебиене, раздразнителност и липса на концентрация, стрес, главоболие. Магнезият е активатор на обмяната на веществата и доказано намалява нивото на отделяните стресови хормони. Липсата му винаги е съпроводена и с липса на калций. Щом съдържанието на магнезий в тялото намалява, расте нивото на холестерола в кръвта, тъй като той отговаря за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчините.

Голяма част от лекарствата могат да нарушат усвояването на магнезий от храната, като такива например са антиацидите, някои лекарства за лечение на високо кръвно налягане, както и прекомерната употреба на слабителни средства. Пестицидите използвани в селското стопанство имат свойството да образуват комплекси с магнезия, като по този начин той остава свързан с тях и усвояването му с храната драстично намалява. Високата употреба на алкохол също е причина за недостиг на магнезий.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания и тези с диабет, почти винаги са с магнезиев дефицит. Прекомерното потене и употребата на диуретични продукти допълнително ускорява елиминирането на магнезий от тялото.

Ето как тялото ни подсказва, че имаме нужда от магнезий:

- Чувство на умора и отпадналост

- Чести мускулни крампи

- Нарушения на съня, безпокойство и раздразнителност.

- Липса на концентрация

Дефицитът на магнезий увеличава риска от развитие на костни проблеми, сърдечно съдови заболявания и диабет.

Чувството на умора или отпадналост може да бъде и признак за липса на витамин В6. Той играе важна роля в метаболизма, участва активно в поддържането на имунната система, помага за регулирането на хормоните и е от жизненоважно значение при сърдечни заболявания и нарушения на бъбреците. Човешкото тяло не може само да синтезира витамин В6, което налага неговото адекватно набавяне с храната ежедневно.

Комбинацията от магнезий и витамин B6 помага за правилното функциониране на нервната система и поддържането на здрави мускули и кости. При стрес, сериозно физическо натоварване, постоянна отпадналост и мускулни схващания, спазми и крампи често препоръчваме приема на Магнезиум В6 ФОРТЕ. Благодарение на течната си форма и магнезий от органичен произход, приема на всяка ампула води до пълноценното му усвояване, а това е най-важното условие за работещ магнезиев продукт.

Магнезиум В6 ФОРТЕ показва бързо действие при интензивни спортни занимания, психическа и физическа умора, като ни помага да върнем тонуса на тялото си.

Магнезиум В6 ФОРТЕ доказано елиминира чувството на отпадналост и умора, както и нервните неразположения и негативните въздействия на стреса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г