Могат ли да се махат липоми по тялото?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8084347 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Липомите са доброкачествени тумори на мастната съединителна тъкан. Могат да бъдат единични или множествени.

Среща се и генерализирана липоматоза, която не е чак доброкачествен тумор, а разрастване, хиперплазия на мастни клетки в отделни зони.

Разграничаването е трудно дори за опитен патолог, изискват се и клинични данни, за да се определи диагнозата.

Рискови фактори са затлъстяването, нарушения в обмяната на веществата, някои генетични особености - например при болестта на Реклингхаузен се среща множествена липоматоза по цялото тяло, и др.

Разположени са най-често в подкожието, но може да се срещнат и във всеки орган, дори и в централната нервна система. По-особен вариант е липом, разположен ретроперитонеално - от вътрешната страна на гърба в корема, който може да се появи още в детска възраст, бавно да нараства и да достигне до големи размери. След отстраняването може да рецидивира.

Друга по-особена форма е инфилтративният липом, който няма капсула, разположен е в бедрената мускулатура и я обхваща постепенно.

Липомите изключително рядко малигнизират, т.е. стават злокачествени тумори. Лечението е комплексно и включва оперативно отстраняване по преценка на лекаря и при съгласие на пациента. Необходима е и нискокалорийна диета, а при наличие на други нарушения на обмяната на веществата - контролирането им със съответно лечение.

Още отговори на читателски въпроси за здравето вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача