Симптом - лесно падане духом

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8087497 www.24chasa.bg

Някои са упорити и последователни. Други лесно падат духом и се обезверяват. Типът реакция спрямо неблагоприятни стечения на обстоятелствата зависи както от самия човешки характер, така и от конкретното съдържание на събитията. И най-непоправимите оптимисти могат да бъдат прекършени от обективно драматични или трагични събития - загуба на близък човек, уволнение, безпаричие, тежки болести. Както и обратното - наглед безобидни случки в ежедневния живот могат да потопят в песимизъм и печал някои свръхчувствителни хора. Останалите, които нито са постоянно с "розови очила", нито са твърде обидчиви, могат да паднат духом от следните причини.

Вродена неувереност

Тя може да се дължи както на вродения темперамент, така и на възпитанието от най-ранно детство. Самочувствието на децата може да пострада при наказанията, дори и те да са справедливи и безболезнени. Друг фактор за насаждане на трайно усещане за неувереност е постоянното даване за пример на другите. В семейства с повече деца фаворизирането на едните, по-малки или по-големи братя или сестри, за сметка на другите може да посее омраза между тях. Сочените за по-добри, послушни и способни развиват добро самочувствие, оптимистични нагласи към света. А нарочените за непослушни и некадърни стават дълбоко неуверени в себе си. Лесно падат духом и в зряла възраст.

Лошо отношение в детството

Несправедливи, жестоки наказания, насилие, особено сексуално, спрямо децата също водят до сериозни проблеми в по-нататъшното им развитие. Когато пораснат, те най-често остават с неизкоренимата психология на жертвата. Лесно падат духом, неуверени са и пред най-елементарните препятствия. Това, заедно с несъзнаваното желание за мъст, може на свой ред да ги превърне в престъпници. Такива психотравми се лекуват, необходима е психологическа помощ.

Негативно отношение в екипа

В днешно време почти няма професия или работа, която да се практикува индивидуално. Винаги сме заобиколени от екип. Имаме колеги. Ако те се отнасят негативно към нас, в определен момент това би се отразило на настроението и нагласите ни. Дори и безпочвени, ако обвиненията в непрофесионализъм, в несправяне с работата бъдат повтаряни гласно и продължително, има вероятност да ни разколебаят в собствените възможности. Това важи особено много, ако професията ни е била мечтана и приятна. Усещането в такива случаи може да се изживее като рухване на една житейска мечта.

Лоши взаимоотношения с партньора

Най-потискащо обаче действа влошеният микроклимат в семейството. Изневяра, обида или системно пренебрежение от страна на партньора могат да ни превърнат в неуверени, неуважаващи себе си хора, независимо какви сме били преди. Колкото по-внезапно се случи подобна ситуация, толкова по-лошо "падаме духом". Няма рецепта за постигане на хармонични взаимоотношения, но навсякъде по света функционират някакви форми на семейно съветване - психолози, социални работници, лични лекари, психиатри. Дори и да се появят проблеми между партньорите, което е нещо нормално, те могат да бъдат преодолени, ако съществува взаимната воля за решаването им.

Зависима личност

Този тип личностно разстройство спада към т.нар. тревожни личностни разстройства. Проявява се с изключителна себенеувереност. Човек определя себе си, битието си единствено на фона на някоя друга, винаги по-силна личност, към която се стреми. Множество двойки по света са изградени на този прицип. Зависимата личност търси постоянно обгрижване. А това води до подчинено и прилепчиво поведение и страх от раздяла. Засяга по-често млади жени, но и мъжете не са застраховани. Причинява трудно вземане на решения, невъзможност за поемане на отговорност в повечето важни сфери от собствения живот. Не може да изразява несъгласие с другите поради страх от загуба на подкрепа или одобрение и др. Този модел на реакции и поведение най-често лежи в основата на психиката на жертва, при домашно насилие. Въпреки него жертвата не напуска травмиращата среда. Хроничният стрес, който произтича от това, води до лесно обезкуражаване, падане духом и хронична депресивност.

Още тълкувания на болестни симптоми четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца