Петър Димков за аневризма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8088857 www.24chasa.bg

Разширението на артериите (аневризма) бива ограничено или разпространено. Наблюдава се по-често в млада възраст. Засяга се предимно аортата.

Причини. Най-честата причина е сифилисът. По-рядко се среща при атеросклероза, при нараняване и др.

Признаци. Те са различни в зависимост от мястото и размера на разширението. Болният усеща болки в гърдите (зад гръдната кост), сърцебиене, задух, болки при преглъщане, понякога невралгични болки, разпростиращи се към ръката - лакътя. Има суха дразнеща кашлица, често на пристъпи. Гласът се изменя, гълтането е затруднено, явяват се стомашни смущения, шийните вени са подути. Зениците не са еднакви. При по-голямо разширение на аортата се вижда биенето на сърцето; сложим ли си ръцете на сърдечната област, добиваме усещане, че болният сякаш има две сърца.

Предсказание. Сериозно. Възможни са тежки усложнения.

Лечение. Провежда се от лекар при постоянно наблюдение на болния. Народната медицина препоръчва всекидневно сутрин още в кревата да се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода (25С). На обяд преди ядене - коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина, съчетан едновременно с "мокри чорапи", натопени в студена вода (засилени с топло шише на стъпалата), и с млечен компрес с прясна извара на болното място; държат се 2-3 часа.

Вечер се прави коремен компрес, съчетан с "мокри чорапи" и с млечен компрес, както по-горе; държат се цяла нощ.

Два-три пъти седмично се прави парна баня на краката или общ масаж на цялото тяло (като частите около болните места не се масажират), последвани от коремен компрес. След това почивка, да се избягват всякакви вълнения, физическо пресилване, напъване.

Против болките в гърдите да се слагат едновременно студени компреси (15С) на ръцете до лактите и на прасците (краката).

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), пипериче и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Изключително природосъобразна храна - плодове, зеленчуци и салати. Количеството на питиетата да се намали до минимум. Да не се употребяват алкохол, кафе и чай и да не се пуши.

Още рецепти на великия лечител четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г