Глътнато хапче прави анализ на червата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8089586 www.24chasa.bg

Малко умно хапче, което открива болести на стомаха и червата и праща диагнозата си на мобилен телефон, обещава да сложи край на крайно болезнената колоноскопия на хиляди и хиляди пациенти.

Първите опити с хора на хапчето в Австралия са били успешни, съобщи в. "Дейли телеграф". То представлява капсула, която се поглъща и веднъж попаднала в червата, прави анализ на чревните газове. Очаква се това да доведе до революция в лечението на стомашно-чревните болести и до по-добро изучаване на рака на дебелото черво.

Седмина доброволци, приемали богата или бедна на фибри храна, са погълнали капсулата. Тя с лекота засекла газове в резултат на ферментация. Така направила възможно клиничното наблюдение на храносмилането и измерването на активността на бактериите в червата, която е от критична важност за тяхното здраве.

Досега лекарите получаваха тази информация, като вкарваха маркучи в дебелото черво и правеха биопсия или пък анализираха фекалиите. И двата способа не дават пълна представа за състоянието на червата.

При клиничните изпитания на хапчето с хора лекарският екип от Мелбърн е открил доказателства за наличието на "нова имунна система". Обратно на утвърденото в медицината становище се оказало, че в червата има и кислород. Това означава, че там се синтезират оксиданти за борба с чуждите тела, попаднали в тях. Капсулата регистрирала и наличие на водород и въглероден двуокис.

Според екипа капсулата ще промени живота на всеки пети човек на планетата, тъй като толкова са хората, страдащи от храносмилателни проблеми по едно или друго време през живота си.

Още здравни новини четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София