Учени опровергаха мит, свързан с борбата със стареенето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8095626 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Епигенетичният часовник всъщност не показва точната биологична възраст на човека, установиха учени от университета в Ексетър и университета на Есекс в Англия, съобщи Лента.

Те опровергаха популярен мит за ползата от въздействието на метилираната ДНК, с чиято помощ можело да се забави стареенето.
Специалистите преценили епигенетични модели, чрез които се смяташе, че е възможно да се определи биологичната възраст на човека. В процеса на стареене се променя делът на метилираната ДНК, т.е. онази част от генома, към която са присъединени метилни групи. Данните за тези модели обаче често са получени въз основа на участието на млади хора, докато метилирането на ДНК у възрастните рядко се взема под внимание, поясни БТА.

Оказало се, че епигенетичното стареене протича с различна скорост в отделните тъкани. Епигенетичният часовник системно недооценявал биологичната възраст на участниците, която била около 60 години. При това засега е неизвестна причината за подобно забавяне на метилирането на ДНК.

Несъответствието между епигенетичното стареене и хронологичната възраст навежда на мисълта за съществуване на хипотетичен централен механизъм и за метилирането на ДНК като страничен процес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари