Съставки на слънцезащитните кремове проникват в кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8098129 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Учени към американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата установиха, че активни съставки на слънцезащитните кремове лесно преминават в кръвта, и потвърдиха необходимостта от допълнителни тестове за безопасността им, предаде Ройтерс.

Изследването повтаря резултатите от пилотен проект към същото управление. Той породи много въпроси за безопасността на слънцезащитните кремове, предаде БТА.

"Беше разтълкувано напълно погрешно - каза дерматологът д-р Адам Фридман от университета Джордж Вашингтон. - Само защото проникват в кръвта, не означава, че не са безопасни. Нито пък, че са безопасни. Моят отговор е, че не знаем".

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата е предложило производителите да бъдат задължени да предоставят допълнителна информация за активните съставки в слънцезащитните кремове.

Авторите на изследването подчертават, че резултатите им не означават хората да спрат да използват слънцезащитни кремове.
В новото изследване учените са проверили дали най-използваните състави на слънцезащитните кремове надвишават 0,5 нанограма в милилитър кръв.

Над тази граница е препоръчително те да се тестват за безопасност. И шестте изследвани съставки са надхвърлили границата.

Безопасността на слънцезащитните кремове с цинков окис и титаниев двуокис вече е доказана, но те оставят бели следи по кожата.

Американските учени са изследвани овобензон, оксибензон, октокрилен, хомосалат, актисалат и октиноксат. Кремовете са прилагани четири дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко