Хората, които се придържат към диети с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини, не живеят по-дълго, освен ако не се стараят да избягват нездравословните храни и сладките изкушения, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване.
За целите му специалисти от Колежа по обществено здравеопазване "Т.Х.Чан" в Бостън са проследили 37 233 души. В началото на изследването, продължило две десетилетия, участниците са били на средна възраст 50 години. В хода му са починали 4866 изследвани лица (13 процента), повечето от които от болести на сърцето или рак. Няколко типа онкологични заболявания и редица сърдечносъдови болести се свързват с нездравословно хранене, предаде БТА.
Като цяло настоящото изследване разкрива сходни проценти на смъртност сред хората, придържали се към диети с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини, и тези, които не спазвали подобни хранителни режими.
Специалистите все пак са установили, че рискът от преждевременна смърт е по-нисък за индивидите на нисковъглехидратна или нискомазнинна диета, които консумират здравословни храни като растителни протеини, ненаситени мазнини и висококачествени въглехидрати под формата на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти.
От друга страна изследователите са отчели по-висока смъртност за хората, чието хранене изобилства от наситени мазнини и животински протеини.
"Ползите за здравето от нисковъглехидратните или нискомазнинни диети зависят не само от типа протеини или мазнини, но и от качеството на останалите в хранителния режим въглехидрати", пишат авторите на изследването в изданието за вътрешна медицина на Американската медицинска асоциация.
Резултатите от проучването показват, че сред индивидите, придържали се към бедна на въглехидрати диета, рискът от смърт в хода на изследването е бил с 16 процента по-висок, отколкото за онези от тях, които си набавяли повечето калории от нездравословни храни.
В групата на изследваните лица, придържали се към бедна на мазнини диета, съответният риск е бил с 12 процента по-висок.
Изследването показва, че бедните на въглехидрати и мазнини диети могат да бъдат "добри" и "лоши", отбелязва в придружаващ коментар Андрю Менти от университета "Макмастър" в Онтарио, Канада.