Над 1000 бебета се родиха в болницата във Велико Търново за 4-а поредна година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8105749 www.24chasa.bg
ДОЦ. СВЕТЛОЗАР СТОЙКОВ

Недоносеност по-често се среща при жените, които не посещават редовно женска консултация, казва доц. Светлозар Стойков, шеф на отделението по акушерство и гинекология в “Д-р Стефан Черкезов”

В отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са проплакали 1019 бебета през 2019 г. От тях 531 са момчета, 488 - момичета, 17 са двойките близнаци.

В последните няколко години, откакто екипа ръководи доц. д-р Светлозар Стойков, резултатът от 1000 живородени и здрави бебета се надгражда с всяка следваща. Все повече жени от съседни градове и области се доверяват на професионализма на екипа на отделението и избират да родят във великотърновската болница.

“Това коства денонощни усилия на целия екип. Най-важното е да бъдеш ентусиазиран, вдъхновен и да се отнасяш човешки към пациента. Жените сами идват да родят тук, защото знаят, че в лицето на лекаря и акушерките намират човек, който е емпатичен спрямо тяхната болка, страдания, винаги им съчувства, освен това важен е и професионализмът”, казва доц. д-р Стойков.

Лекарят трябва да умее да се справя в критични ситуации, за да може да се роди живо и здраво дете, и майката също да бъде здрава, да ражда без болка, допълва той.

Както в световен мащаб, така и в отделението по акушерство и гинекология на великотърновската болница между 8 и 10% е делът на преждевременно родените деца.

“Въпреки всички усилия този относителен дял стана константен. Ние полагаме грижи за тези, които са с много ниско тегло. Всъщност те оживяват, а в миналото са били в групата на абортните плодове”, обяснява специалистът.

Сред причините за преждевременните раждания той посочва прекалено високата или твърде ниската възраст на майката.

“При 40-годишна възраст са по-чести преждевременните раждания, както и под 16 г. Важни са инфекциозните патологии, хронични или остри инфекциозни заболявания. Някои положения на плацентата също могат да доведат до преждевременно раждане - ниско прикрепена плацента например. От значение са вродени аномалии на матката, недостатъчност на маточната шийка. Доц. Стойков казва, че тази недоносеност по-често се среща при хората от ниските социални слоеве, които имат двойствено отношение към бременността и не посещават редовно женска консултация.

“По-често е преждевременното раждане при близначната бременност, която се увеличи с въвеждане на съвременните техники за инвитро оплождане. Ако една жена се наблюдава, ако регулярно посещава женската консултация, се вземат необходимите мерки и тя е в рисковите групи, но този процент може да бъде снижен”, пояснява доцентът.

48% са жените, които раждат с цезарово сечение в отделението по акушерство и гинекология в болница “Д-р Стефан Черкезов”.  

“Преди години въведохме раждането със съвременни вакуумекстрактори, които улесняват процеса и всъщност спасяват много плодове благодарение на това. В гинекологията иновативното за Велико Търново бяха ендоскопските техники, хистероскопия, лапароскопия, както и уро-гинекологичните операции, които не се практикуваха допреди нашето идване”, разказва още началникът на отделението.

7 от току-що завършилите акушерки от първия випуск на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново вече работят в отделенията по акушерство и гинекология и неонатологията.

“Тук голям принос има и община Велико Търново, която създаде база да започне да функционира този медицински филиал. Това е голям принос за местното здравеопазване. В национален мащаб специалистите по здравни грижи са в недостиг. Благодарение на това, че от първия випуск излязоха 18 акушерки, 7 момичета работят при нас. По този начин решихме кадровия проблем”, допълва доц. д-р Стойков.

По традиция на Бабинден в отделението зам.- кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и дамите от “Зонта клуб” орисаха първото бебе на старата столица за 2020 г. Това е Васил, който проплака в 15 ч на 1 януари под грижите на д-р Ерол Максудов и акушерките Веселинова и Попова. Спазен беше и обичаят “измиване на ръце”. Най-младата акушерка Криста Диманова изми ръцете на доц. Стойков, както повелява традицията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко