Заради новия вирус София засилва вниманието към кацащите от Лондон, Москва и Истанбул

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8106711 www.24chasa.bg

Обичайно там се прекачват идващите от Китай.

Напрежението около новия вирус, повалил първо хора в китайския град Ухан, расте. Увеличават се заразените и починалите, лумват нови огнища.  Властите ограничиха излизането от тях, за да се попречи на бързото разпространение на инфекцията, която вирусът поражда.
Към момента за България няма пряка заплаха от проникване на новия коронавирус, но следим непрекъснато развитието на епидемията и имаме готовност за противодействие, каза за “24 часа” доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Вирусът причинява тежка пневмония. Основните симптоми на заболяването са треска с
висока
температура
и затруднено
дишане
На рентгенова снимка в белите дробове се откриват данни за пневмония с двустранни белодробни лезии.
Вирусът разширява териториалните си граници и има основателни страхове, че лесно се предава от човек на човек. Това прави прогнозата за Европа трудна. Теоретично най-вероятна входна врата са летищата. Първоначално се смяташе, че е достатъчно да се осигури старателен контрол с термокамери на пътниците от директните полети от Ухан. В рамките на Европейския съюз те са до Париж, Лондон и Рим. Китайските власти съдействат за ограничаване на епидемията, като забраниха полетите от града. Ако обаче единичните случаи извън Китай се превърнат в огнища, схемата ще се усложни. 
При разрастване на епидемията България ще наблюдавава с по-голямо внимание пристигащите на летище София от Лондон, Москва и Истанбул. Това са местата, където правят връзка пътуващите от Китай за България, обясни доц. Кунчев.
Термокамерите на летището работят, но това не е 100% застраховка, защото по време на инкубационния период заразените нямат симптоми. Вирусите не признават граници и никакви мерки за граничен контрол до момента не са спрели реалното разпространение на заразно заболяване. Предимство за страната ни е сравнително малкото контакти с огнището на новата епидемия.
При завръщане от Ухан или от Китай с престой в Ухан наскоро,
хората с
респираторни
оплаквания
трябва да
потърсят лекар
Освен това трябва задължително да информират медицинските специалисти за симптоми като кашлица, затруднено дишане и треска; продължителност на престоя и точното място; евентуални контакти с животни или болни.
На аудиоконференция с Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия здравните власти на държавите участнички са обсъдили схема за координирани действията и обмен на информация.
Националният център по заразни и паразитни болести има опит с коронавирусите.
Нашите експерти
доказват 4 типа
коронавируси
За новият 2019-nCoV още няма маркер, разбира се, но при наличие на симптоми на пневмония е достатъчно само да се определи или отхвърли наличието на коронавирус. Това е напълно във възможностите на националния център.
Досегашният опит със заболяванията, които коронавирусите причиняват на хора, показва, че с времето епидемиите затихват. Склонни са към самоограничаване, допускам, че така ще бъде и с новия вид, прогнозира главният държавин здравен инспектор.
Освен здравните власти и Външно министерство следи отблизо разпространението на заболяването. Ведомството уточнява, че на този етап СЗО не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията.
В съвети към пътуващите до засегнатите райони МвНР напомня:
- Да избягват близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;
- Често да си мият ръцете със сапун, особено след директен контакт с болни или тяхната среда;
- Избягване на близък контакт с живи или умрели селскостопански или диви животни;
- При респираторни инфекции да спазват обществено безопасния етикет за кашлица: да поддържат дистанция с околните, да покриват кашлица и кихане с кърпички за еднократна употреба, които да се изхвърлят след ползване и да мият ръцете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца