Можем ли да “хванем” диабет и сърдечни болести?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8110914 www.24chasa.bg

В интригуваща нова теория учени питат дали микробите, които обитават човешкото тяло (микробиом), биха могли да прехвърлят заболявания като диабет и сърдечни заболявания от човек на човек.

Значението на

микробиома e

абсолютният

център в

мишената

на медицинските науки.

Експертите и хората са еднакво погълнати от завладяващото влияние на микробите върху човешкото здраве. Новото предположение прави една стъпка повече с въпроса заразни ли са неинфекциозните заболявания.

През изминалия век човечеството постигна рязко намаляване на смъртността в целия свят, като тежестта се премести от заразните болести (причинени от патогенни микроби) към неинфекциозни заболявания като сърдечносъдовите, рака и респираторните болести.

Неинфекциозните болести, дефинирани като заболявания, които не се предават директно от един човек на друг, представляват повече от 70% от всички смъртни случаи в световен мащаб. Определението изключва микробното участие и вместо това се фокусира върху генетични и екологични фактори с отчитане на влиянието начин на живот.

Данните все повече показват, че

микробиомът

е различен

при хората

с различните

заболявания

При животни трансплантацията на променена - дисбиотична, микрофлора в здрави животни води до заболяване, а съставът на микробиома се оформя при близък контакт с други индивиди.

Затова допускаме, че някои неинфекциозни болести имат микробен компонент и, ако е така, могат да бъдат обменяни чрез микробиомите. Това съобщава екипът в сп. “Сайънс.

Човешкият микробиом се състои от различни микроорганизми -

бактерии,

гъбички и вируси,

живеещи във

и върху

човешкото тяло Всички те имат важна роля в много физиологични функции, включително храносмилането, имунните реакции и метаболизма. Въпреки че микробите пребивават в много места на тялото, по-голямата част са в червата, като представителите на една от групите - бактериите, са най-изследвани до момента.

При животни са известни няколко примера за предаване на незаразно заболяване чрез микробиома. Но дали това може да се верифицира за хората, питат се учените. Те съобщават, че

партньорите

в двойките имат

по-голямо

бактериално

сходство от

генетично

подобни

братя и сестри, които живеят отделно. Тъй като семействата споделят обща диета и среда, подобието е очаквано. По този начин, дали споделената микробна флора влияе върху преносимостта на неинфекциозните болести?

Трудно е да се проучи, тъй като отделянето на факторите на средата (диета, социални навици) от микробиомите е изключително предизвикателство.

Понастоящем микробното предаване на неинфекциозни болести е доказано само при контролирани експерименти с фекални трансплантации в генетично подобни животински модели със съвпадащи диети и среда.

При мишки диабетът от тип 2 има микробно преносим компонент.

Учените са установили, че и при хората техните партньори имат по-голям риск да развият заболяването в следващите 3 години.

Възпалителните заболявания на червата са свързани с характерна

дисбиотична

флора, която

може да бъде

прехвърлена

от болни хора или мишки към здрави заедно с фенотипа на заболяването. Партньорите на пациентите имат сходно променени микробиоми и по-висок процент на заболяване, отколкото в случайни извадки.

Учените привеждат и факти за корелации на специфична микрофлора на червата и рискът от сърдечносъдови заболявания, включително най-тежките като инфаркта и инсулта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него