На пенсионерите им трябва компания, за да са здрави

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8113106 www.24chasa.bg
Докато бе премиер на Великобритания, Тереза Мей назначи министър на самотата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Самотата е опасна колкото пушенето и затлъстяването

Джон беше на 86 г., трудно чуващ и много болен. Срещнах го преди години, докато съпругът ми се лекуваше в английска болница. През по-голямата част той си спеше в леглото. Но веднъж в стаята влезе доброволец, който водеше музикално предаване по болничната радиоточка. В това време санитар се опитваше да даде следобеден чай на Джон със сламка.

Момчето се приближи до него и го попита коя е любимата му песен, за да го поздрави по-късно с нея. Дядото се опита да си спомни едно парче на „Бийтълс”, но беше забравил заглавието му. Успя обаче да каже едно изречение от текста. Мъжът ми, който е меломан, веднага се сети от коя песен е, и подсказа. От този ден Джон спря да спи с часове.

Двамата често си говореха за музика, за спомени. Започнаха да участват и другите болни в техните беседи. Така стана ясно, че на Джон и жена му им предстои голяма промяна в живота – да отидат в дом за възрастни хора.

Тя се лекуваше в същата болница. Един ден я докараха с инвалидна количка в неговата стая. Натовариха и него на друга и излязоха. На тръгване Джон сподели, че ще отидат последно до църквата, в която през целия си семеен живот са се черкували. Когато всички започнаха да изразяват съжаление, че им се налага да правят това, те обясниха, че промяната е за добро. В старческия дом не само ще има кой да се грижи денонощно за тях, но ще разполагат с всекидневна компания. Няма да са в тежест на заетите си деца и ще могат спокойно да изживеят дните си.

Спомних си за Джон покрай скандала за жестоко отношение към възрастни хора с деменция в Пловдив. Няколко дни отлагах гледането на репортажа на Нова телевизия, разкриващ злоупотребите в дома. Очаквах да е тежко, но не предполагах, че ще е нечовешко. Върна ме 13 г. назад, когато Би Би Си излъчи филма “Изоставените деца на България”. Показаното от Могилино бе толкова шокиращо, че предизвика сериозна промяна в системата за грижа за деца с увреждания. Домовете бяха закрити и с европейско финансиране се изградиха по-малки модерни центрове от семеен тип.

В края на миналата година английската журналистка Кейт Блюит, създала въпросния филм, пусна нов по темата. Този път лентата бе озаглавена “Скритите деца на България” и в нея се проследяваше съдбата на трима малчугани от дома в Могилино. Блюит показа, че те са настанени в по-добри условия, но качеството им на живот не се е подобрило съществено, тъй като липсват специалисти и обучен персанал, който да работи с тях. Затова много родители на деца с увреждания предпочитат сами да се грижат за тях, колкото и да им е трудно, тъй като не вярват на помощта, която държавата осигурява.

По отношение на домовете за възрастни хора стигмата е още по-голяма. Заради лошите условия в повечето от тях те се възприемат като кратък път към смъртта, а не като възможност за достойно посрещане на старините, както е в западните държави. И със сигурност шокиращите кадри от Пловдив ще засилят усещането за страх у много пенсионери да не попаднат в дом, ако разкритието не предизвика някаква сериозна реформа, а всичко само се сведе до поредното уволнение на група нископлатени работници. Защото възрастните хора имат нужда от социална среда както всички нас, даже повече, тъй като често им липсва цел в живота, която да ги мобилизира да продължат.

Скорошно проучване на американски учени установи, че самотата съкращава продължителността на живота с години и е опасна за здравето колкото тютюнопушенето и затлъстяването. Изследователите от Калифорнийския университет са интервюирали 30 души на възраст между 67 и 92 г., които живеят в защитени жилища в Сан Диего. 85 на сто от тях са се определили в анкетите като умерено или тежко самотни. Целта на изследователите е била да разберат защо пенсионерите не се чувстват щастливи въпреки многото форми за грижи, които се предлагат в САЩ за тях. Повечето от анкетираните са отговаряли, че не са привързани към никого, животът им няма смисъл, чувстват се изгубени, нямат контрол или надежда за живота си.

Самотата се смята главно за психичен проблем, но ако някой се чувства сам дълго време, това може да причини щети и на физическото здраве. Това бе доказано и в направено по-рано проучване на екип от Харвардския университет. Според него има връзка между самотата и нивата на задръстващия съдовете протеин фибриноген. Количеството му се увеличава, когато продължаваща дълго социалната изолация активира стресов сигнал за бягство или борба. Хората с петима приятели са с 20% по-високи нива на фибриноген от тези, които имат повече от 20 близки хора. Ако човек има 10 или по-малко приятели, все едно е пушач или е с наднормено тегло и за него съществува повишен риск от инфаркт и инсулт.

“Самотата се конкурира с тютюнопушенето и затлъстяването като ниво на въздействие за намаляване на дълголетието. Затова е от първостепенно значение да се обърнем към благополучието на възрастните хора. Те са приятели, родители, баби и дядовци на по-младите поколения”, подчертава професорът по психиатрия Дилип Джест.

Още преди две години учените предупредиха, че самотата отслабва имунната система, увеличава кръвното налягане и може да доведе до преждевременна смърт. В новото изследване тези изводи се потвърждават, но се появяват и нови като например, че мъдростта и състраданието пречат на самотата.  Други защитни фактори са приемането на възрастта като възможност да се прави нещо различно, например поддържане на хоби или пътувания, за които по време на трудовия период обикновено не достига време. Постигането на комфорт от това човек да бъде сам също е важно.

Затова домовете за възрастни хора не бива да бъдат само място, в което на пенсионерите се осигуряват подслон и храна. Работещите в тях трябва да са обучени и финансово мотивирани да общуват пълноценно с обитателите им. Да ги насърчават да не прекъсват връзка с външния си живот и да им помагат в тези усилия, когато са трудноподвижни или пък страдат от деменция.

Въобще необходим е напълно нов подход по въпроса. Във Великобритания, където грижата за възрастните е доста добре развита, преди две години бе определен и специален министър на самотата. Причината е, че населението застарява и са необходими много по-сериозни усилия за справяне с проблема, за да не се превърне той в непосилно бреме на здравната система.

Дори редовна среща за чаша чай помага

Хората над 60 г., които редовно пият чай с някого, са по-малко склонни към депресия. Това показа скорошно проучване на учени от Сингапур и Шанхай. Те са изследвали пиенето на чай като социален контакт, а не като наличие на определени растения, които действат върху психиката. Признават, че са открили и други фактори, които вероятно имат благоприятно отношение за психическата устойчивост като живот в градска среда, по-висока образованост, финансова стабилност и социална ангажираност.

Пиенето на чай отдавна се приема като възможност да се пребори самотата. В Англия дори неправителствени организации правят специални чаени срещи за пенсионери. Те се организират обикновено един или два пъти в месеца в църкви и общински зали. На тях се канят, както живеещи сами възрастни хора, така и настанени в домове. Целта е хората да поддържат връзка помежду си. Тези, които се познават от години, да не прекъсват отношенията си, а останалите да създават нови приятелства.

По данни на европейската статистическа служба 33 процента от българските домакинства се състоят от един човек. При това има тенденция да се увеличават живеещите сами. През 2001 г. те са били 660 000, а днес вече надхвърлят милион. Половината от тях са пенсионери или неработещи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол