Китайски учени са установили източника на заразата с новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8114576 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Учените от Националния център за превенция и контрол на заболяванията са установили вероятния източник на новия коронавирус. Той е свързан с продажбата на диви животни в много висока степен, съобщава централната телевизия на Китай, която цитира центъра.

"Учени от Националния център за превенция и контрол на заболяванията на Китайската народна република постигнаха напредък в изследването на източника на вируса. В 33 от 585 проби, взети от пазара на морски дарове в Ухан, беше открит новият вид коронавирус, учените също успяха от положителните проби да изолират успешно вируса “, заяви телевизионният канал.

Центърът е заявил, че 93% от положителните проби са взети в западната част на пазара, където се търгуват диви животни, предаде БТА.

"Обобщавайки горното, има голяма вероятност настоящата епидемия да е свързана с търговията с диви животни", посочва каналът.

Над 5 милиона души са напуснали Ухан за празниците във връзка с ваканциите за лунната Нова година и по време на епидемията от коронавирус в града, където са останали още 9 милиона, заяви кметът Чжу Сянван, цитиран от ТАСС.

Ухан е в карантина от 23 януари. Летището, фериботите, метрото, общественият транспорт, железопътните и автобусните гари временно са спрели работа, а пътищата към други райони на страната са затворени.

За първи път пневмонията, предизвикана от коронавируса, беше регистрирана в края на декември в големия китайски град Ухан. Досега китайските власти са потвърдили над 2000 случая на заболяването и 57 смъртни случая. Заболели има в почти всички региони в страната, включително в Пекин и Шанхай.

Коронавирусът е регистриран и в Австралия, Виетнам, Южна Корея, Малайзия, Непал, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция и Япония.
Кметът на Ухан, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че очаква още 1000 нови случая на заболяването в града. Той обяви пред журналисти, че местните власти ще започнат изграждането на специализирани болници, където да се лекуват заразените с коронавируса пациенти.

Липсата на медицински пособия като защитни облекла, маски и очила до голяма степен е намаляла благодарение на частни дарения, изтъкна Чжу Сянван. Той подчерта, че цените на храните в града са стабилни и продоволствените доставки са редовни, предаде БТА.

Властите в Китай изпитват недостиг на комплекти за биозащита и планират да закупят такива продукти от чужбина, заяви днес заместник-министърът на промишлеността и информационните технологии Ван Цзянпин, цитиран от ТАСС.

Провинция Хубей се нуждае от 100 000 комплекта медицински защитни костюми на ден. Това са около 3 милиона на месец. Само 40 предприятия в 14 провинции могат да произвеждат такива костюми, уточни той.