Единият грип, който върлува, е драматичен за малки деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8115315 www.24chasa.bg
Маските предпазват, но трябва да се сменят често. СНИМКА: Йордан Симeонов

Макар в повечето случаи инфекцията да минава сама, ако се чувствате зле, ходете в болница - само там могат да ви помогнат.

Грипът Н3N2 от линията “Канзас”, който е единият  от вирусите, които върлуват у нас, протича особено драматично при деца до 7 години, разказаха лекари. Много бързо се вдига температура, клоняща към 40 градуса, която не се повлиява от антипиретици.

Причината е, че този грип се явява нов за малките деца, а възрастните имат някаква имунна реакция от предишни години и при тях няма толкова силен имунен отговор.

Майките изпадат в паника, настояват за лекарства, т. нар. джипита започват да лекуват “пневмония” с

антибиотици,

които не вършат

никаква работа, защото бактериални инфекции като усложнения няма. Тъпчат децата и с антипиретици.

Общо взето съветите на лекари, които са се сблъсквали с този вирус, е да се наблегне на профилактиката - избягване на всякакви контакти, редовно миене не ръцете дълго и с много вода (т. нар. хирургическо миене) и поемане на много течности. Обилното миене на ръцете е ключово за предпазването, защото голямото количество вода отмива механично вирусите, независимо от сапуна и дезинфектантите. Носенето на маска също върши работа. Но тя трябва да се изхвърля долу-горе на всеки час и да се заменя с нова.

Ако все пак ваш близък се зарази и има драматични симптоми, потърсете болнично лечение в голяма болница, която има реанимационно или инфекциозно отделение, защото тежко протичащият грип си има алгоритъм за успешно лечение, който във въпросните болници би трябвало да владеят, и който да се приложи вкъщи е невъзможно. Но лекарите смятат, че място за паника няма - при повечето хора този грип минава от само себе си. Просто си

стойте вкъщи,

за да не

разнасяте зараза,

пийте течности

и лежете

Препоръчва се да се пият витамини от групата В, за да се облекчават болките от невропатията, която се получава от токсините, които се отделят при дейността на вирусите. Но общо взето всякакви лекарства, които фармаиндустрията предлага - сиропи, витамини, имуностимулатори, капки за нос, антипиретици, нестероидни противовъзпалителни средства, антибиотици, дори противовирусни химиотерапевтици, са безсмислени.

Ако имате тежка инфекция, трябва да влезете в болница, където

ще ви подават

допълнително

кислород

и ще ви вливат разни неща, които са в компетентността на много добре подготвени лекари.

Самолечението с разни хапчета по-скоро вреди, отколкото помага. Ако нямате драматични симптоми, просто лежете и го преболедувайте. Ако се почувствате много зле, отивайте в добра болница, трябва да ви се приложат реанимационни мероприятия.

Това, което наричат пневмония, не е бактериална пневмония в класическото протичане - вирусната инфекция отслабва имунитета и дава поле на бактериите. При тези грипове вирусът се загнездва директно в белодробния паренхим, той набъбва,

има силна

имунна реакция

и това води до тази драматична картина.

Другият грип, който шета из България - пандемичния “Калифорния”, т. нар. свински, е по-опасен и по-прилепчив, но понеже “Канзас” е по-непознат за малки деца се наблюдава тази родителска паника.

Грипната ваканция за това е дадена, за да се предпазват децата от контакти с болни, а не да се ходи по почивки и дискотеки.

Ваканции в 10 области заради 30% болни, в София вкъщи до 5.II.

Грипът бързо приближава половин България към епидемия. В 10 области вече е обявена грипна епидемия - София, Велико Търново, Монтана, Бургас, Кърджали, Хасково и в някои общини в Благоевградско - Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово, в Ловешко - Луковит, в Габровско - Севлиево, Трявна и Дряново, в Кюстендилско - Дупница и Сапарева баня.

Очаква се днес след седмичните данни за заболелите грипът да “разпусне” във ваканция училищата в още градове. Стандартното условие е 30% отсъстващи поради заболяване.

Ваканцията заради грипа ще е най-дълга в столицата - от днес, 27 януари, до 5 февруари включително. Поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Основно боледуват ученици до 8-и клас.

Симптомите са като при настинка, но по-драстични и повалят внезапно.

Не всеки, който се зарази с грип, се разболява, но когато се случи, симптомите се проявяват изведнъж - човек буквално може да посочи точния час. Това е разликата с настинките, които се развиват постепенно. Треската е много характерно оплакване - температурата скача над 38 градуса, при децата още повече, появява се суха кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, главоболие и много силно общо неразположение.

Симптомите са подобни на тези на много други респираторни инфекции, но грипът е по-тежък от обикновена настинка. В неусложнени случаи всичко приключва за 5-7 дни. Но при някои хора има риск за пневмония и енцефалит. Може да са причинени директно от грипния вирус или от добавени бактериални инфекции.