Какви са приликите и разликите между новия коронавирус и ТОРС?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8115574 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Според експертите пазарът за морски дарове в гр. Ухан е източникът на новия коронавирус и малко напомня на епидемията от ТОРС през 2003 г. Много хора го наричат „нов" или „еволюирал" ТОРС.

Макар все още да няма точни описания за него, страхът от новата болест е очевиден. Вече над 2000 души са заразените, а починалите над 40. В момента се търсят начини за борбата с вируса и броят на заболелите ежедневно расте, предава bulgarian.cri.cn.

Но колко по-лош е новият коронавирус в сравнение с тежкия остър респираторен синдром (ТОРС)?

Според официалните статистики на Световната здравна организация над 8000 са били заразените с ТОРС, а 800 починалите. Това означава, че приблизително един на 10 пациента е бил убит от болестта. Броят на заразените тогава растеше с бързи темпове през първите два месеца, след това се забави за месец и почти спря.

Епидемията от новия коронавирус е все още в началния си етап, когато броят на заразените се увеличава бързо. Това, което сочат статистиките е, че инфекцията се разпространява сравнително по-бързо. За пет дни броят на заразените се увеличи от 500 на 2000, докато при ТОРС това се случи за седмица.

Добрата новина е, че изглежда 2019-nCoV не е толкова смъртоносен. До 25 януари смъртността е била малко под 5%.

Данните сочат, че броят на възстановилите се по време на епидемията от ТОРС е бил много по-голям в сравнение с новия коронавирус. Но тук трябва да имаме предвид, че сегашната епидемия е все още в началния етап.

До 25 януари не е намерен лек за новия коронавирус, но бе установено, че някои лекарства за лечението на СПИН изглежда помагат. От всичко личи, че способността за възстановяване зависи основно от силата на имунната система на пациента.

За ТОРС също няма лек. Поддържащите грижи са основният начин да се помогне за оздравяването на болния.

СЗО обяви световна извънредна ситуация по време на епидемията от ТОРС, но този път не бе публикувано същото съобщение. На спешна среща на Комисията за извънредни ситуации на 22 януари бе решено засега да не се обявява извънредна ситуация от международно значение, свързана с общественото здраве. Но бе взето решение активно да се координират изследванията на вируса.

Докладваните случаи извън континенталната част на Китай към 25 януари бяха общо 33, което е по-малко от 4% от общите. По време на епидемията от ТОРС ситуацията бе съвсем различна. Тогава заразените извън страната бяха над 30% от всички случаи от 21 април до края на епидемията.

Следователно новият вирус не се разпространява толкова силно в световен мащаб, колкото ТОРС.

Според СЗО ситуацията с новия вирус за момента не е толкова сериозна, колкото през 2003, но от там заявиха, че я следят от близо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца