Проф. Кантарджиев: У нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8123421 www.24chasa.bg
Професор Кантарджиев Кадър: БНТ

"Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата. Една трета от гърлобола през зимния период са коронавируси". Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че горе-долу на десетина години сме свидетели на мутации на коронавируса, който става опасен.

Сегашният коронавирус прилична на вируса от 2002 година, който се разпространява по-лесно, но смъртността е по-малка.

Професор Кантарджиев каза, че у нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса. Той обясни, че за да се докаже лабораторно, човекът трябва да е болен. Не може да се докаже, че човекът ще се разболее в бъдеще.

Вчера Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм е дал съответни критерии.

Преди две седмици е издадена заповед за поръчка на реактиви. От Германия ще ни дадат готов кит за изследване.

Грипът тази година се забави. За последните десет дена набра такава скорост, че започнахме да настигаме максималните стойности на разпространение.

Влиза се в период на силно разпространение на вируса. Вече започват да се разболяват и възрастните, посочи още специалистът.

За коронавирус ще се изследват само хора с тежки симптоми

Досега не сме получавали проби за коронавирус, каза пред Би Ти Ви проф.Нели Корсун, шеф на Националната вирусологична лаборатория. За новия коронавирус ще се изследват само пациенти с тежки симптоми и техните близки, уточни тя. Маските създават известна защита, но условието е да се сменят на 2 часа.

Няма данни да заразяване с коронавирус в самолетите, но за собствената си безопасност хората биха могли да слагат маски, каза тя.