Загубата на усещането за мирис влияе на интимния живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8124938 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Хората, които са загубили усещането си за мирис, се сблъскват проблеми, които може да повлияят върху личната им хигиена, интимния им живот, взаимоотношенията и дори здравето им, сочат резултатите от британско изследване, цитирано от ЮПИ.

Загубата на усещането за мирис може да повлияе върху ежедневието им и да застраши сигурността им.

Изследването обхванало 71 пациенти на възраст между 31 и 80 години, които загубили усещането си за мирис. Участниците информирали за редица проблеми, от тревоги за личната си хигиена и загуба на сексуални контакти до прекъсване на взаимоотношения и последствия за здравето им.

"Смущенията в обонянието засягат около 5 процента от земляните и карат хората да загубят усещането си за мирис или да променят начина, по който усещат ароматите - заяви експертът по ринология и олфактология Карл Филпот от Норичкия медицински институт към университета на Източна Англия. - Някои хора усещат несъществуващи миризми. Причините за това са различни - инфекции, контузии, неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер. Някои лекарства също предизвикват загуба на усещането за мирис."
Предишни проучвания разкриха, че загубилите усещането за мирис хора са с високо ниво на депресия и тревожност, пише БТА.

"Сериозен проблем е неспособността да усетиш миризмата на развалена храна, газ или дим - отбеляза Филпот. - Това доведе до "загуби" за някои участници - храненето вече не им доставяше удоволствие, те загубиха апетит и отслабнаха. Други участници консумираха храни с голямо съдържание на мазнини, сол и захар и напълняха."

Социалният живот също бе повлиян от липсата на усещане за мирис. "Установихме, че личната хигиена е основателна причина за безпокойство, защото участниците не могат да усетят собствената си миризма", поясни ученият.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Otolaryngology. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца