Петър Димков за нисичките деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8134270 www.24chasa.bg

Ръстът е преди всичко нещо наследствено. Отношение към растежа имат и жлезите с вътрешна секреция - на първо място хипофизната жлеза, която отделя хормон, способстващ растежа на детето. Влияние има щитовидната жлеза, както и подгръдната жлеза (тимусът), която стимулира растежа у децата и след 5- до 7-годишна възраст действието й започва да намалява.

Лечение. Ако е известна причината за ниския ръст на детето, да се прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема 1 с.л. (за деца до 7 години - по 1 ч.л.) от следната настойка: 3 пресни сурови яйца, сложени в подходящ буркан, се заливат със сока на 9 лимона, стоят захлупени с хартия на светло място 3-4 дни, докато черупките им се разтворят; след това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите им, и се прибавят 250 г счукан ситно небетшекер (лята захар) и 100 г чист коняк, за да не вкисне. Държи се на студено и светло място, но не и на слънце. Преди всяка употреба бурканът се разклаща добре.

II. 10 мин след настойката да се изпива 75 г (за деца до 7 г. - наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, 2 с.л. овес (опитва се да не мирише на мухъл и да не е горчив) и 2 с.л. корени от коприва - всичко се вари 15 мин в 1600 г вода на тих огън, след това се добавят по 1 пълна с.л. агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея и росопас и се вари още 15 мин; веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече зеленчуци и плодове или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна като предястие да изяжда по 1 чинийка салата от пресен червен кромид лук, листа от магданоз, домати, маруля и др. с малко чист зехтин и винен оцет по вкус и по 50-100 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко, засилено с 1 с.л. сурова настъргана целина, разни зеленчукови пюрета, тестени храни - макарони, юфка и др., компоти, сурови плодове и ядки от бадеми, орехи, лешници, фъстъци и др. След ядене да се взема по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие: или а) отварка от листата и стъблата на целината (2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупени, се варят 10 мин; като изстине, се прецежда); или б) запарка от шипки (25 шипки, счукани на кашица, се изсипват в 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да се изпива 75 г (за деца до 7 години - наполовина) отварка от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) - по 100 г; 2 с.л. от тази смес с прибавка на 1 изравнена ч.л. корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 мин; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се направи клизма с 250 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт или в настойка от 3 цели пресни яйца, сложени в буркан и залети е оцет, така че да ги покрие 1/2 см, киснат 5 дни, изваждат се ципите им и се добавя 150 г терпентин); следва налагане на гръбнака от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен със 7-15 (според възрастта) сини сливи, смачкани без костилките, и 1-3 с.л. листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и нарязани на ситно.

На главата се слага цяла "шапка" от тънко хасе, стигаща до раменете, напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квас, засилен според възрастта на болното или с 5-10 с.л. диви кестени, настъргани с кората, или с 5-10 с.л. пресни корени от полски бъз; върху нея се поставят вестник и вълнена шапка; едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) и тимусът (подгръдната жлеза - намира се под самата гръдна кост) с 2 торбички от марля, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с по 3-5 сини сливи, смачкани без костилките; на корема отпред се слага компрес от две бархетни парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 600 г вода се варят 10 мин); върху тях се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се до сутринта.

V. Сутрин да се прави изтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема - фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането - по няколко гимнастически упражнения за увеличение на ръста.

Неделя - почивка от всичко. Препоръчва се екскурзия в планината.

Важни добавки. 1. Квасовете за гръбнака, главата, щитовидната и тимусната жлеза могат да се използват две вечери поред, като втората вечер се засилват с по 1-2 с.л. нов квас, за да се предизвика нова ферментация.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг да не се ходи без шапка.

3. Преди започване на лечението да се отбележи ръстът на болния и след това всеки 15 дни да се отбелязва на същото място напредъкът.

4. При момичета без менструация и със слабо развити гърди, преди да се приложи това лечение, трябва да се нормализира менструацията и се приложи планът за увеличение на ръста.

5. От голяма полза са сутрешните, обедните и вечерните свободни гимнастически упражнения или свободните игри - скачане на въже и др. Правят се преди водните приложения, на чист въздух и в продължение на 10-15 мин, винаги последвани от 5-7 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

6. Да се запомни, че растежът и развитието на отделните органи у децата зависи много от годишните времена. Децата растат на височина най-много през април, май, юни и юли и най-малко - през декември, януари, февруари и март. По време на усиления растеж децата имат и по-добър апетит. Затова по същото време трябва да се засили храната им според дадените по-долу упътвания.

7. За растежа твърде много помагат слънцето и чистият въздух, затова детето да се държи повече навън през лятото.

Още съвети на великия лечител четете на сайта 24zdrave.bg