Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8137202 www.24chasa.bg

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели.

Голямата част от хипертониците у нас знаят за риска, с който живеят, повечето имат изписана терапия, но всеки втори лекуван българин с високо кръвно не постига контрол над артериалното налягане. И въпреки че в сравнение със средното за света по-голям процент хипертоници са на лекарства, рискът за здравето им остава в горната половина на световната скала. Реалната причина за този парадокс е нездравословният живот. У нас се пие и пуши повече.

Това показват данните от първото българско участие в Глобалната инициатива на Световната лига по хипертония за измерване на артериалното налягане - изследването May measurement month. В инициативата у нас се включиха над 160 лекари в 23 области, като бяха обхванати близо 4000 българи, съобщи проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония.

Над 70% от българите,

участвали в измерването,

се оказват с хипертония

От тези, които са знаели за заболяването си, само 48% обаче са поддържали кръвното си в целевата граница. В същото време над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично и 38% са с наднормено тегло, 27% - със затлъстяване.

Данните стават достъпни в рамките на бъдат представени в рамките на големия форум с международно участие Arteriale 2020, който тече в София.

За контролирано кръвно

се приема до 140/90 мм живачен стълб,

изключение е възрастта 80+, при която целта е под 160/90.

Хипертонията е водещ рисков фактор за инсулти, инфаркти и други сърдечносъдови усложнения, както и за бъбречни проблеми, свързано е с риска за диабет тип 2. Това прави профилактиката на високото кръвно инструмент за понижаване на заболеваемостта и смъртността в поне три области на медицината.

Модерната медицина се прицелва в скрининг и контрол на хипертонията от самото ѝ възникване. Таргетът е не просто задържане на уврежданията, а недопускане на тези, които са свързани с предотвратими фактори.

Съвременната

тенденция е контролът

да се осъществява с

комбинирани терапии,

които освен предимството на комплексното въздействие носят и допълнително практическо предимство. Вземането на едно хапче вместо на няколко е по-удобно за пациентите и вероятността да пропускат прием - по-малка.