Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8154789 www.24chasa.bg
С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона. СНИМКА: РОЙТЕРС

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение.

Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент. Данните са изключително динамични, защото вирусът изненадва с много лесното си разпространение.

Европейският център за контрол на заболяванията обективно преценява, че има голяма вероятност вирусът 2019-nCoV да продължи да прониква в страните на Стария континент. Преценката към момента е, че “съществува

умерена

до висока

вероятност от

допълнителни

вносни случаи

в Евросъюза

и останалите държави на континента”.

Създадена е система за наблюдение на новия патоген и всекидневно се изготвят доклади за ситуацията, които се получават и в България.

Китайският център за контрол на заболяванията определя 2019-nCoV като способен за непрекъснато предаване от човек на човек, ако не се въведат безпрецедентни мерки за контрол.

“Министерството на здравеопазването за първи път реагира толкова адекватно и отговорно на заплахата от епидемия - каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, към който са референтните лаборатории за заразите. - Въпреки че през последните години бяхме свидетели на няколко световни заплахи - ебола, зика, тежкия остър респираторен синдром - SARS, близкоизточния респираторен синдром - MERS, едва сега при новия коронавирус има пълно взаимодействие между институциите у нас и се взимат всички мерки за ограничаване на риска.” 

Симптомите на заболяването са

треска, кашлица,

задух, болки в

стави и мускули,

отпадналост

Изглежда, към момента вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, както беше и с много сходния генетично SARS.

Лабораторията, която изследва материалите на болни българи със съмнение за коронавируса действа изключително бързо - до около 6 часа вирусолозите се произнасят за резултата. Важно е обаче болниците да подават правилно събран и транспортиран материал и по възможност да постъпва сутрин.

Вирусът може

да се изолира

само от болни

Дали някой е заразен ден-два преди тестуване и предстои да направи пневмония, не може да се установи предварително. Но при пребиваване в район с болни или поява на грипоподобни симптоми след пътуване до рискови дестинации е препоръчително човек

да се обади по

телефона на

личния си лекар,

за да се прецени как да бъде прегледан.

Известен оптимизъм към момента дават сравненията за смъртността от новия коронавирус със сходния с него SARS и пандемиите от свинския грип 2009 и Испанския грип отпреди 100 г., който убива около 50 хиляди души по света.

Прогнозите на база на досегашните случаи са, че

починалите от

2019-nCoV едва ли

ще са над 2%,

докато тежкият остър респираторен синдром беше фатален за всеки 10-и болен, а близкоизточният респираторен синдром - за всеки трети. Пандемията отпреди 100 г. пък показва, че въпреки колосалното число на смъртните случаи от Испанския грип, това са около 2,5% от заразените. Свинският грип уби най-малко 282 хиляди души, но реално смъртността е почти в рамките на грипната - средно около 1%.

На фона на световната тревога новините за сезонния грип у нас минаха на втори план.

С брутална

заболеваемост

574 на 10 хиляди

души население

е Кърджали

Колко много е това, може да се прецени по думите на проф. Кантарджиев, че не помни досега да е достигана такава честота.

Шефът на националния център по заразите изтъква и друг феномен за южния град: за разлика от цялата страна там доминира свинският грип - пандемичният H1N1. В останалите области се установява превес на субтип А H3N2 от щама “Канзас”. Във всички области с интензивна епидемия случаите на В грипа от линия “Виктория” са пренебрежимо малко.

Общата заболеваемост за страната е 243 на 10 хиляди, което говори за пик на епидемията в повечето области.

Много болни има и в Благоевград. Справката от личните лекари и болниците показва, че инфлуенцата е свалила на легло 420 на всеки 10 хиляди души в областта.

С високи епидемични стойности са също Кюстендил, Силистра, Видин, Враца, Плевен, Сливен, Пазарджик, Перник, Търговище и столицата.

Грипните

ваканции имаха

ефект - намаляха

болните ученици

до 15 години,

коментира проф. Кантарджиев.

През последната седмица над 2 хиляди училища в 20 области бяха разпуснати. Така учениците в средното училище отстъпиха първенството по боледуване на децата до 4 г. По принцип най-малките са много уязвима група за всички заразни заболявания. Те се срещат за първи път с вируси, към чиито “роднини” по-големите са изработили известна защита.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България