“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8159258 www.24chasa.bg

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом.

По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката. Те рядко водят до счупвания, по-често са по повърхността на костта, но може да образуват твърди “подутини”, които тревожат родителите. Майките интуитивно ги описват като “натъртване на костта на пищяла” и “оток на костта”.

Травматични наранявания възникват във всички възрасти, особеното в детството е, че те се влияят от спецификата на растящия организъм.

Какви са прогнозите при “костните отоци” и може ли да оставят трайни последици?

“Няма такова понятие като оток на костта. Неравностите, които родителите описват като топчета, гърбици, броеница, подутини по предната повърхност на костта на подбедрицата са резултат от

кръвонасядане

между костта и

нейната обвивка

– периоста”, обясни опитният ортопед-травматолог от “Пирогов” проф. Асен Балтов, директор на университетската болница по спешна медицина.

“Периостът представлява тънък пласт от съединителна тъкан - влакнеста мембрана, която покрива повърхностите на костите. Външният слой е съставен предимно от колаген и е богато снабден с нервни влакна и кръвоносни съдове. Костта на подбедрицата е по-уязвима при фронтален удар или силен натиск, защото е разположена под тънък пласт меки тъкани отпред на подбедрицата. Освен с болка травмата е свързана с разкъсване на кръвоносните съдове и събиране на колекция от кръв между периоста и тялото на костта, при което се променя релефът на пищяла – разказа проф. Балтов. - С времето на мястото на травмата може да се задържи

доброкачествено

надигане на

костта, което

не трябва

да тревожи родителите, защото то се резорбира.”

Вътрешният слой на периоста съдържа остеобласти - клетки, които изграждат костта и участват в постоянното й ремоделиране през целия живот. В случай на нараняване на костите по-бързо се образуват нови клетки, за да произведат нова кост в процеса на възстановяването. Дори по-големи травматични промени в релефа на костта с времето изчезват. За 7 години плътната част на костта се подменя изцяло, успокоява проф. Балтов.

Специфичната физиология на растящия организъм прави подрастващия спортист уязвим по време на интензивни занимания с футбол, баскетбол, контактни спортове, които са сред най-честите причини за травми на пищялната кост. Обикновено те минават без специална терапия, а болката се лекува с почивка.

При повтарящи се наранявания процесът може да се хронифицира. Затова не трябва да се оставя без внимание.

Непосредствено след травмата е добре да се сложи

за 10-ина минути

лед – никога

на голо, а

през кърпа!,

за да се ограничи изливането на кръв под периоста. Друг начин да се намалят възпалението и образуването на хематом е компрес със спирт и вода или с риванол. За по-бързо възстановяване е препоръчително да се вземе “отпуск” от спортните занимания за известно време. Или поне децата да се насочат към по-малко интензивни дейности, например към плуване.

При остри болки и съмнение за по-сериозна травма е задължително да се направи консултация с лекар специалист. За уточняване на състоянието травматологът може да назначи образно изследване. На рентгенова снимка ще се видят фрактури и евентуална патология, свързана с инфекция в костта. А ядрено-магнитен резонанс ще “осветли” прецизно състоянието на костта и околните меки тъкани.

СНИМКА: PIXABAY

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)