Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8163741 www.24chasa.bg
Д-р Владимир Дочев

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” -

Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно.

Кой е той

Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в град София през 2014 г. През 2011 година, по време на своето студентство, започва работа като дентален асистент в дентални клиники “ЕО Дент”, където работи и до днес, но вече като лекар по дентална медицина. Специализант е по орална хирургия.

В какво е добър

Основен акцент в работата на д-р Дочев са имплантологията, хирургията и протезирането. Работи основно с възрастни пациенти, които имат нужда от услуги в протетичната и хирургичната дентална медицина.

Къде приема

Д-р Владимир Дочев приема своите пациенти в клиника “ЕО Дент” на адрес ул. “Св. Пимен Зографски” 16 в София.

- Д-р Дочев, как оценявате оралната грижа и здраве на българина?

- Смятам, че българите започват да полагат все по-редовна грижа за оралното си здраве и да осъзнават важността на профилактиката за предотвратяване на по-сериозни заболявания на зъбите и устната кухина. Поне такава е тенденцията, която наблюдавам сред пациентите ми.

- Кои са най-честите проблеми, с които пациентите идват при вас?

- За съжаление, все още болката е основният повод за посещение на една дентална практика. Причините за нея могат да бъдат от различно естество.

Втората

най-честа

причина е

нарушената

дъвкателна

функция

и невъзможността за хранене. На трето място бих поставил посещенията по естетични съображения.

- Има ли заболявания на зъбите и венците, които са по-малко известни на широката публика, но които неуловени и нелекувани навреме, могат да доведат до по-сериозни проблеми?

- На практика всеки един нерешен навреме проблем в устната кухина води до по-сериозни проблеми в бъдеще, подобно на ефекта на доминото. Така например липсата на дори само един зъб води до разместване на зъбите в съседство, невъзможност за дъвчене на съответната страна и претоварване на другата. Постепенно цялостно се нарушава балансът в дъвкателния акт и настъпват трудно обратими промени заради липсата на само един зъб.

- Има ли състояния, които обуславят предразположеността на един човек да развие заболяване, което би довело до поставяне на протези? Кои са те и каква е грижата, която трябва да се полага в тези случаи, за да се минимизира или отстрани рискът?

- Денталното здраве е тясно свързано с общото здравословно състояние. Често заболявания от общ характер имат изява в устната кухина. Така например

боледуващите от

диабет са

предразположени

към развитие на

пародонтит и

загуба на зъби

За да се минимизира рискът, от една страна, е необходим добър контрол на общото заболяване, а от друга - засилена орална грижа.

- Какви са новостите в лечението със зъбни импланти?

- Развитието на имплантологичните системи позволява намаляване продължителността на лечение. Днес се предлагат възможности за поставяне на импланти на пациенти,

за които доскоро

снемаемата

протеза е била

единствен избор Задоволяват се все по-пълноценно естетичните нужни на пациентите.

- Каква последователност трябва да следва ежедневната домашна грижа за зъбите?

- Както всяка част от нашето тяло, така и зъбите се нуждаят от ежедневна грижа. Препоръките ни са за най-малко две почиствания – сутрин и вечер, включващи основните хигиенни средства - четка, паста, конец за зъби и вода за уста.

При поява на импланти, коронки и мостове, стават задължителни и допълнителните хигиенни средства като зъбен душ и междузъбни четки. Всяка положена грижа за зъбите се отплаща на пациентите в дългосрочен план.

- От каква възраст може да се започне с почистването на зъбите с вода и конци, освен с четка?

- В практиката ни се стараем да създадем хигиенни навици и у най-малките пациенти. Най-общо четката за зъби трябва да се включи още при появата на първото млечно зъбче в устната кухина (около 6-ия месец), пастата с плодов вкус се добавя около 2­ годишна възраст, а конецът и водата за уста стават задължителни при оформянето на постоянно съзъбие (около 12-годишна възраст).

- В зъболекарските среди има ли недостиг на специалисти? Има ли интерес към специалността от младите?

- Тенденциите в нашата специалност са по-скоро към пренасищане със специалисти, защото се създават нови и нови факултети по дентална медицина. В същото време липсва равномерно разпределение на кадрите и така в големите градове има огромна честота на денталните практики, докато в малките населени места вече трудно можем да намерим зъболекарска помощ.

Професията ни е свободна и хуманна. Според мен това я прави желана специалност за всеки, който иска да бъде в полза на другите.

- От какво имат нужда младите зъболекари?

- Надявам се и аз да се включвам в това число. Светът вече е отворен и всеки млад зъболекар може да получи знания и да натрупа умения, учейки се от най-големите светила в световен мащаб. Смея да кажа, че обучението, което получаваме тук, е на високо равнище и основното, от което има нужда новозавършилият дентален лекар, са търпение и желание. С тях той ще може да даде на пациентите един истински подарък - а именно тяхната усмивка.

- Нужна ли е реформа в българското здравеопазване според вас? Кои са трите неща, които бихте искали да се променят при една бъдеща реформа?

- Не съм компетентен да кажа дали има нужда от реформа, но мога да обобщя нуждите на мен и моите колеги – това е на първо място свободен достъп до специализации, планово създаване на специалисти спрямо нуждите на обществото и не на последно място по-голяма възможност и обезпеченост на хората, за да могат приоритетно да се грижат за здравето си.

- Разкажете малко повече какви са специфичните дейности, които извършвате в работата си на имплантолог?

- Ежедневието ми е свързано с пациенти, които искат бързо и ефикасно да възстановят загубената си функция и естетика. Това определено е предизвикателство, защото връзката, която изграждаме с пациентите, е важна за крайните резултати - необходимо е бързо да опознаем пациента и да разберем в детайли неговите нужди.

В съвременната дентална медицина

поставянето на

импланти е вече

рутинно

в повечето случаи, но, разбира се, има и много трудни казуси, при които се изисква да работим в колаборация цял екип от специалисти.

- Изправяли ли сте се пред дилема – чужбина или България? Как надделя България?

- Да, дори бях решил да замина за Германия и да работя там. Във времето разбрах, че истинската емоция на това да си зъболекар е да бъдеш близо до хората, да ги разбираш и да им помагаш. Тук се чувствам сред свои и знам, че бих могъл да бъда най-полезен, когато не съм далеч от корените си.

В специализирана клиника в “ЕО Дент” лекуват зъбите на деца със специфични потребности

С екип от над 350 професионалисти в различни сфери на денталната медицина “ЕО Дент” е най-голямата верига дентални клиники в България. Тя е и акредитирана университетска база за специализации на лекари по дентална медицина.

Услугите ѝ предлагат комплексна диагностика и лечение на най-съвременно ниво. Те включват лечение с лазер, имплантология, естетика (фасети, циркониеви конструкции, избелване със ZOOM2), 3D диагностика, лечение под наркоза, HELBO терапия, детска дентална медицина, ортодонтия, ултразвукова диагностика, CAD-CAM технологии, лечение под микроскоп и още много други. 

Лечението с импланти позволява да се решават сложни случаи безболезнено и надеждно, да се заменят подвижните протези с неподвижни конструкции и така да се върне доброто качество на живот чрез възможност за пълноценно хранене и усмивка.

Наред с това “ЕО Дент” разполага и със специализирана детска дентална и ортодонтска клиника за лечение на деца и тийнейджъри. А за децата със специфични потребности при аутизъм, ДЦП и други заболявания има изградена специализирана клиника за лечение под обща анестезия. В нея има сензорна зала, в която чрез звуци, аромати и светлини се постигат психологическа подготовка и овладяване на страха, а стаята за извеждане от упойка и всички необходими условия са създадени така, че този тип пациенти да се чувстват спокойни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години