Кола + телевизор = 27% по-висок риск за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8190082 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДАК

Половин час на ден бързо ходене, спорт или танци балансират заседяването.

Хората, които имат кола и телевизор, са изложени на повишен риск от инфаркт. Изчислява се на 27% над обичайния.

От друга страна, хората в развитите и развиващите се страни, които са

физически активни

по време на работа и в

свободно време, имат

значително по-малък риск

от сърдечен удар

До този извод стига Клиничният изследователски център в Упсала, Швеция.

Констатациите са от анализ на данни за близо 30 хиляди души от 52 страни в Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия, Австралия и Близкия изток.

Разбира се, притежаването на автомобил или телевизор само по себе си не е опасност, в това го превръща бездействието на техните собственици.

Лека или умерена физическа активност по време на работа намалява с 22 и 11 процента вероятността за коронарен инфаркт в сравнение с тези, които остават “залепнали” към стола на работното си място. Тежкият физически труд обаче не намалява риска от сърдечен удар. В сравнение с тези, които се излежават в свободното си време, рискът от сърдечен удар е с 13 процента по-нисък за хората, които са се ангажирали с лека физическа активност, и с 24 процента при умерена или напрегната активност.

Кардиолозите в целия свят препоръчват най-малко 150 минути седмично човек да ходи бързо или да упражнява някакъв спорт. Със същия или дори по-добър ефект може да бъдат танците, особено ако периодически се сменят като натоварване на различни мускулни групи.

Сърцето е работен кон

- изпомпва 100 000 пъти

на денонощие

С всеки тласък то изпраща богата на кислород кръв по цялото тяло.

Артериите са с диаметър

само около 4 милиметра

С лоши навици - пушене, преяждане, прекаляване с алкохол, наблягане на нездравослови храни и особено съдържащи трансмазнини, в тях се образуват плаки, които водят до високо кръвно.

При седене и лежане кръвта става по-гъста и лепкава и кара мускула да влага повече усилия да я движи по системата.

В същото време плътната кръв е по-склонна към слепване на тромбоцитите - видът кръвни клетки, които са специализирани да се слепват, за да ни предпазват от изтичане на кръвта при нараняване. Когато обаче тези “тапички” се образуват вътре в кръвоносните съдове, в някакъв момент се откъват и кръвта ги носи по пътя си. Така може да запушат тесен кръвоносен съд на сърцето или мозъка и да предизвикат инфаркт или инсулт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България