Кола + телевизор = 27% по-висок риск за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8190082 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДАК

Половин час на ден бързо ходене, спорт или танци балансират заседяването.

Хората, които имат кола и телевизор, са изложени на повишен риск от инфаркт. Изчислява се на 27% над обичайния.

От друга страна, хората в развитите и развиващите се страни, които са

физически активни

по време на работа и в

свободно време, имат

значително по-малък риск

от сърдечен удар

До този извод стига Клиничният изследователски център в Упсала, Швеция.

Констатациите са от анализ на данни за близо 30 хиляди души от 52 страни в Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия, Австралия и Близкия изток.

Разбира се, притежаването на автомобил или телевизор само по себе си не е опасност, в това го превръща бездействието на техните собственици.

Лека или умерена физическа активност по време на работа намалява с 22 и 11 процента вероятността за коронарен инфаркт в сравнение с тези, които остават “залепнали” към стола на работното си място. Тежкият физически труд обаче не намалява риска от сърдечен удар. В сравнение с тези, които се излежават в свободното си време, рискът от сърдечен удар е с 13 процента по-нисък за хората, които са се ангажирали с лека физическа активност, и с 24 процента при умерена или напрегната активност.

Кардиолозите в целия свят препоръчват най-малко 150 минути седмично човек да ходи бързо или да упражнява някакъв спорт. Със същия или дори по-добър ефект може да бъдат танците, особено ако периодически се сменят като натоварване на различни мускулни групи.

Сърцето е работен кон

- изпомпва 100 000 пъти

на денонощие

С всеки тласък то изпраща богата на кислород кръв по цялото тяло.

Артериите са с диаметър

само около 4 милиметра

С лоши навици - пушене, преяждане, прекаляване с алкохол, наблягане на нездравослови храни и особено съдържащи трансмазнини, в тях се образуват плаки, които водят до високо кръвно.

При седене и лежане кръвта става по-гъста и лепкава и кара мускула да влага повече усилия да я движи по системата.

В същото време плътната кръв е по-склонна към слепване на тромбоцитите - видът кръвни клетки, които са специализирани да се слепват, за да ни предпазват от изтичане на кръвта при нараняване. Когато обаче тези “тапички” се образуват вътре в кръвоносните съдове, в някакъв момент се откъват и кръвта ги носи по пътя си. Така може да запушат тесен кръвоносен съд на сърцето или мозъка и да предизвикат инфаркт или инсулт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип