Петър Димков-внук за панкреатита

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8190895 www.24chasa.bg

Средства при панкреатит:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при повръщане да се взема едно от дадените по-долу средства:

1. Смес от: пресен яйчен белтък, 1 суп. лъжица чист коняк и сок от 1/2 лимон.

2. По 1 с.л. смес от: 500 мл гроздова ракия, 500 г зехтин и по 10 г камфор на прах и нишадър на прах.

II. Двадесет минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Мента - пиперита

Жълт кантарион

Червен кантарион

Бял равнец

Жълт равнец

Лайка

От тази билкова смес се вземат 2 с.л., добавя се 1/2 ч.л. дилянка - корени, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Диета: За предпочитане е вегетарианска храна, млечно-растителна, топла, но не гореща. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или винен оцет. Желателно е да се използва зехтин, вместо олио. Може да се яде и обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. Храната трябва да е сдъвкана до пълното й втечняване. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб. Той отстранява болките и киселините в стомаха. На обед заедно с другата храна може да се яде и по 100 г пресно месо от агне, теле, пиле или прясна риба. Полезни са: спанак, коприва, зеле, картофи, целина, моркови, магданоз, грах, ориз, пшеница и др.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 суп. лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб, прясна несолена извара. След обед и вечеря при наличие на газове и подуване на корема да се взема по 1 ч. лъжичка пепел от овъглен до черно картоф (1 суров необелен картоф се нарязва на тънки резенчета и се пече, докато почернее като въглен, след което се стрива на прах и се съхранява), разбъркан с 1 ч. лъжичка чист пчелен мед.

След това да се взема по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки. При чести хълцания да се взема по 1/2 ч. лъжичка ситна захар с няколко капки оцет и да се залепи над пъпа на мястото на слънчевия възел) 1/2 глава кромид лук, разрязан напречно и поръсен откъм отрязаната страна с върха на ножа с камфор на прах. Залепва се с две лепенки и се слага бинт, за да я държи.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: 500 г чист пчелен мед, 250 г чист зехтин и 250 мл прясно изцеден лимонов сок.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу), който изцяло да покрие черния дроб, панкреаса и далака, с торбичка, напълнена с търпимо горещи картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на каша; или с полусварен ечемик (врял само 10 мин, за да може да се използва 2-3 вечери поред). Отгоре се поставя найлон и се държи 10-20 мин (докато изстине). Следва поставяне на коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от: джоджен (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, врят 5 минути и като изстине, се прецежда).

VI. Важни добавки:

1. При силни болки в корема се препоръчва да се изпие 150 мл прясно мляко, разбъркано с 1 ч. лъжичка сода бикарбонат, да се легне по гръб с възглавница под кръста и да се направи коремен компрес от 5-6 хасени парчета, натопени в търпимо гореща вода, добре изстискани. Като изстинат, отново се потопяват в горещата вода и така, докато болката премине. Ако болките са постоянни, към горното да се добави вземането редовно по 1 ч. лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 500 г чист зехтин, 3 цели пресни яйца, 3 с.л. жълт кантарион на прах и 3 лимона, смлени с корите, но без семките.

Яйцата се разбъркват, докато станат на пяна, прибавя се медът (ако е захаросан, се стопява на водна баня) и се разбърква добре, после се изсипват смлените лимони и жълтият кантарион и цялата смес пак се разбърква добре, за да не се пресече. Накрая се добавя зехтинът на капки, както се прави майонеза и бъркането продължава, докато сместа поеме целия зехтин. За да се избегне пресичането на сместа, добре е бъркането да продължи около час. При вземането на тази смес е необходимо да се спазват точни часове:

Първо вземане - между 0 часа и 1 часа през нощта

Второ вземане -между 5 и 6 часа сутринта

Трето вземане - 30 мин. след сутрешна закуска

Вземането на сместа не отменя вземането на дадените по плана отвари.

2. При неочаквано свиване от болки в корема може да се изпие 1 ч.ч. топло прясно мляко, сварено с 1/2 ч.л. семе от копър или семе от кимион. Врят 10 мин и се прецежда.

Всички рецепти на наследника на прочутия лечител четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям

Защитникът на "Левски" Холмар Ейолфсон е пърият участник в новата рубрика на клуба. Исландецът "отвори" дома си за феновете на "сините" чрез видео, което сам направи. Той показа къщата в родината си и своете семейство. Оказа се, че фамилията скоро се е нанесла там и тя не е довършена. Затова се оказа

Не се презапасявайте с храна, казва звездата от "Хелс Китчън" Кой е той: Шеф Никола Симеонов е роден в София. Той е една от звездите от втори сезон на "Хелс Китчън", финалист в състезанието, работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон и ресторанти със звезди "Мишлен". Как се справя бизнесът с извънредното положение и защо шеф Симеонов реши да