Заболяванията на венците увеличават риска от инсулт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8193682 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Заболяванията на венците увеличават риска от инсулт вследствие на втвърдяване и запушване на артериите, сочат резултатите от две изследвания, съобщи ЮПИ.

Проучванията навеждат на мисълта, че лечението на заболявания на венците може да предотврати инсулти, ограничавайки появата на плаки в артериите и стесняването на кръвоносни съдове в мозъка. Причинно-следствена връзка обаче не е открита.

"Тъй като възпаленията изглежда играят роля за развитие на атеросклероза, се поинтересувахме дали заболяванията на венците са свързани със запушване на артерии в мозъка и инсулти", заяви ръководителят на двете изследвания Соувик Сен от Медицинския институт към университета на Южна Каролина.

В първото изследване участвали 265 пациенти, прекарали инсулти. Специалистите проучили дали заболяване на венците е свързано с различни видове инсулт. Оказало се, че засегнатите от венечни заболявания са с 2 пъти повече инсулти в сравнение с участниците, които не са засегнати от заболявания на венците.

Засегнатите от венечни заболявания са с 3 пъти по-голям риск от инсулт, свързан с кръвоносни съдове в задната част на мозъка, която контролира зрението, координацията и други функции.

Второто изследване обхванало над 1100 участници, които не са прекарали инсулти. Било установено, че артерии в мозъците на 10 процента от тях са до известна степен запушени. Засегнатите от възпаления на венците са с 2 пъти по-голям риск от умерено до сериозно стесняване на артериите в мозъка.

След като били взети под внимание фактори, като възраст, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, било констатирано, че засегнатите от заболявания на венците са с 2,4 пъти по-голяма вероятност да имат запушени артерии в мозъка.

Специалистите сега искат да разберат дали лечението на венечни заболявания ограничава връзката им с инсулти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България