Заболяванията на венците увеличават риска от инсулт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8193682 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Заболяванията на венците увеличават риска от инсулт вследствие на втвърдяване и запушване на артериите, сочат резултатите от две изследвания, съобщи ЮПИ.

Проучванията навеждат на мисълта, че лечението на заболявания на венците може да предотврати инсулти, ограничавайки появата на плаки в артериите и стесняването на кръвоносни съдове в мозъка. Причинно-следствена връзка обаче не е открита.

"Тъй като възпаленията изглежда играят роля за развитие на атеросклероза, се поинтересувахме дали заболяванията на венците са свързани със запушване на артерии в мозъка и инсулти", заяви ръководителят на двете изследвания Соувик Сен от Медицинския институт към университета на Южна Каролина.

В първото изследване участвали 265 пациенти, прекарали инсулти. Специалистите проучили дали заболяване на венците е свързано с различни видове инсулт. Оказало се, че засегнатите от венечни заболявания са с 2 пъти повече инсулти в сравнение с участниците, които не са засегнати от заболявания на венците.

Засегнатите от венечни заболявания са с 3 пъти по-голям риск от инсулт, свързан с кръвоносни съдове в задната част на мозъка, която контролира зрението, координацията и други функции.

Второто изследване обхванало над 1100 участници, които не са прекарали инсулти. Било установено, че артерии в мозъците на 10 процента от тях са до известна степен запушени. Засегнатите от възпаления на венците са с 2 пъти по-голям риск от умерено до сериозно стесняване на артериите в мозъка.

След като били взети под внимание фактори, като възраст, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, било констатирано, че засегнатите от заболявания на венците са с 2,4 пъти по-голяма вероятност да имат запушени артерии в мозъка.

Специалистите сега искат да разберат дали лечението на венечни заболявания ограничава връзката им с инсулти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип