Какво е спорадична гуша?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8202281 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Боян Лозанов, онсултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Под понятието гуша (струма, struma - лат.) разбираме нарастване на размерите и обема на щитовидната жлеза независимо от нейния функционален статус. Според степента на нарастване, определена чрез оглед и опипване, различаваме 3 степени. При най-високата - 3-а степен, гушата е видна от разстояние и може да изпъква значително напред и встрани, променяйки релефа на шията. При най-изразените случаи гушата може да притисне, измести и стесни съседните органи - трахея, хранопровод, кръвоносни съдове, или да се разрасне в дълбочина, зад гръдната кост.

Причините за развитие на гуша са разнообразни. Когато се дължи на недостатъчен прием на йод поради йоден дефицит в даден географски район, говорим за ендемична гуша. Тя засяга голяма част от населението в района и може да бъде елиминирана чрез системен прием на йод под форма на йодирана сол. Във всички останали случаи говорим за спорадична гуша. Тя засяга 3-5% от децата и 8-10% от възрастното население, много по-често жените.

Причините за развитие на спорадична гуша най-общо са свързани с генетично определен растежен потенциал на тиреоидните клетки, който е индивидуална или фамилна особеност. Той е зависим от редица растежни и хормонални фактори, включително от тиреостимулиращия хормон (ТСХ). Растежният хормон също оказва значимо влияние, поради което гуша най-често се появява или получава тласък в развитието си около пубертета.

В повечето случаи спорадичната гуша е дифузна, а в 0,5-1% от населението - възлеста (нодозна). Обикновено възлите се образуват вторично в дългогодишния ход на процеса. Ето защо при хора над 45-50-годишна възраст преобладават нодозните струми. При тях могат да възникнат различни усложнения - кръвоизливи, възпалителни процеси, функционални нарушения, както и злокачествена дегенерация (в около 5-8% от случаите с единични или множествени възли на жлезата). Ето защо нодозните гуши подлежат на хирургическо лечение, което е най-добрата профилактика на рака и другите усложнения.

При дифузните гуши оперативно лечение не се препоръчва. При тях може да се приложат тиреоидни хормони (Л-тироксин) в 4-6-месечни курсове, с което се цели не толкова намаляване размера на жлезата, колкото профилактика на нодозната трансформация и прогресивно нарастване, изискващи оперативно лечение.

При всеки случай със спорадична гуша е необходимо изследване на тиреоидните хормони и тиреоидните антитела с оглед доказване или отхвърляне на функционални нарушения и/или автоимунни процеси, изискващи специфични лечебни подходи. Тези нарушения могат да бъдат първични, в рамките на определено заболяване (базедова болест, тиреоидит на Хашимото) или да възникнат вторично в еволюцията на спорадичната гуша независимо от нейния характер (дифузна или нодозна). Те могат да протичат с нехарактерна симптоматика или да нямат никаква клинична изява (т.нар. скрити или субклинични форми), но да обуславят нарушения в общия жизнен тонус и обмяната на веществата с развитие на атеросклероза, наднормено тегло, нарушения в съня и емоционалната сфера, неясни ритъмни разстройства и артериална хипертония. Това изисква контролът на щитовидната жлеза при вече доказана гуша или фамилна обремененост да се осъществява периодично - поне веднъж годишно за дълъг период, понякога до края на живота.

Отговори на читателски въпроси за щитовидната жлеза четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си