Специалисти: Заместителят на бисфенол А има същите нежелани ефекти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8205093 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Бисфенол S - заместителят на бисфенол A, който от 2011 г. е забранен в някои продукти в Европейския съюз, има същите нежелани ефекти, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

За целите на изследването авторите му от университета на Мисури са разделили мишки на три групи. Две седмици към менюто на част на от гризачите били добавяни малки дози бисфенол S или бисфенол А. Мишките от третата група получавали чиста храна, предава БТА.

Впоследствие животните били оплодени. В средата на бременността изследователите са наблюдавали ефектите на бисфенол А, известен с ендокринните нарушения, които предизвиква, и на неговия заместител бисфенол S.

Специалистите са отчели сходни изменения във формата на плацентата при гризачите, към чиято храна били добавяни бисфенол А и бисфенол S. Изследователите са наблюдавали изменения в експресията на 13 гена.

Всеки от двата хранителни режима освен това е предизвикал намаляване на производството на серотонин - хормон, важен за развитието на мозъка на плода, както и увеличаване на производството на допамин.

"Обезпокоени сме, че тези изменения в мозъка и бъдещото поведение се дължат на факта, че плацентата не произвежда обичайните нива на въпросните невротрансмитери", казва Шерил Розенфелд от изследователския екип.

Специалистите допълват, че са необходими по-нататъшни проучвания за установяване на действителните ефекти върху плода, изложен на бисфенол S.

"Изследването върху плацента на мишки демонстрира, че не трябва да се интересуваме само от бисфенол А. Необходимо е да изследваме всички заместители. Лично аз смятам, че те са също толкова вредни, колкото и бисфенол А".

Т.нар. "ендокринни дисруптори", които взаимодействат с хормоналната система, се съдържат в редица продукти - играчки, касови бележки, пластмасови изделия, картини, облекло, фитосанитарни продукти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си