Жена роди с помощта на технология при замразени неузрели яйцеклетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8207573 www.24chasa.bg

Жена роди дете благодарение на използването на нова технология - тя е свързана с вземане на неузрели яйцеклетки и замразяването им, предаде Франс прес.

Тридесет и четири годишна французойка, която не успяваше да забременее след лечение срещу рак на гърдата, роди дете благодарение  на новата технология.

"Успешното прилагане на метода е голяма крачка напред в областта на съхраняването на фертилитета", заяви експертът по репродуктивна медицина Микаел Гринберг от болницата "Антоан Беклер" в Кламар, югозападно от Париж, пише БТА.

На жените под 40-годишна възраст, които ще се подложат на криещо рискове за плодовитостта им лечение, като например химиотерапия, се предлага да замразят свои яйцеклетки, за да съхранят шансовете си да забременеят. Обикновено се вземат зрели яйцеклетки след хормонално стимулиране, но при хормонозависим рак на гърдата, какъвто е случаят с пациентката на д-р Гринберг, стимулирането е противопоказно.

Екипът взел 7 нейни неузрели яйцеклетки, преди да ги накара да узреят в лабораторна среда за 48 часа и да ги подложи на свръхбързо замразяване. След това пациентката била лекувана с химиотерапия срещу рак на гърдата.

Резултатите от изследването са публикувани в Annals of Oncology.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България