Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8213828 www.24chasa.bg

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих.

Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те, но никой не е застрахован.

Децата най-често се задавят от храна, монети, малки играчки.

Възрастните

произвеждат

по-малко слюнка

и храната минава

по-трудно

Освен в гърлото храна може да заседне и в хранопровода, но там рядко е животозастрашаваща.

У нас няма статистика за инцидентите, случаите се разчуват, ако станат на публично място или с известен човек като доведения син на големия Джоко Росич например.

В американските регистри за смърт по случайност задушаването от заседнало чуждо тяло в гърлото е на 4-о място по честота.

Храненето и пиенето изглеждат най-простото нещо на света, но

50 чифта

мускули и нерви

осъществяват

трафика от

устата до

стомаха

При невнимание нещо може да се обърка. Профилактика няма, главното е да не се яде в движение и да не се говори.

Природата се е погрижила за анатомични и физиологични предпазни механизми. Но те работят, ако се спазват основните правила за елементарна предпазливост и малки хапки.

През повечето време

неволеви

мускулни

движения пречат

на храната

да заседне

Първо езикът изтласква храната към задната част на гърлото. Там в съседство се намират отворите на хранопровода и на трахеята.

Докато човек гълта храна или течност, еластичен хрущялен клапан, наречен епиглотис, затваря трахеята и дишането спира за миг. Временната пауза предотвратява навлизането на храната във въздухопровода. Едновременно с това мускул, наречен горен езофагеален сфинктер, се отпуска и позволява на хапката да тръгне по хранопровода.

Повечето хора са чували сравнително вярното

правило

на тройките:

оцеляваме до

3 мин без въздух,

3 дни без вода и 3 седмици без храна. И все пак при задушаване трябва да се действа на мига - мозъчните клетки първи започват да загиват от липса на кислород.

Децата се задавят лесно с лепкави и хлъзгави храни като големи залци, хотдог, месо, грозде, едри дъвчащи бонбони и сушени плодове. Масови са и инцидентите с ядки и дребни играчки, но те обикновено блокират частично пътя на въздуха и има повече време за реакция. При симптоми на задушаване трябва да се реагира веднага.

Има разлика в оказването на първа помощ при леко и тежко задавяне, обясни д-р Пенчо Пенчев от БЧК, експерт в дирекцията за здравна политика и първа помощ.

При леко задавяне пострадалият отговаря на въпроси, макар и със затруднения или едносрично, в състояние е да кашля и диша. Хората край него трябва 

да го поощряват

да кашля

и да извикат медицинска помощ. Ако трябва го подпомагат със специалните техники за първа помощ. При тежко задушаване стратегията е различна, но еднаква за деца и възрастни. Не се прилага само за бебета под 1 г. Ако, въпреки че е в съзнание, пострадалото дете или възрастен не може да отговаря, да кашля и да диша, състоянието е много рисково. В някои случаи може да хрипти или глухо да подкашля, но започва да посинява или постепенно губи съзнание. Характерен знак за паника, че губи живота си, са хващането за гърлото и издаването на несвойствени звуци при опит да вдиша. Тогава? Действа се веднага.

Звъни се веднага

на Бърза помощ

и се правят

5 потупвания

по гърба,

като се застава встрани и малко отзад на пострадалия. Гръдният му кош се поддържа с една ръка, а тялото му се навежда силно напред. По този начин земното притегляне става помощник и чуждото тяло може да излезе по-лесно.

Потупванията се извършват

с цяла длан

точно между

плешките

на задавилия се човек или дете.

Ако не дават резултат, се правят до 5 коремни притискания, известни като маньовър или компресия на Хаймлих по името на създателя на техниката. Застава се зад пострадалия и с две ръце се обхваща горната част на корема му, като той се навежда напред. Едната ръка се свива в юмрук и се слага на средата между пъпа и долния израстък на гръдната кост. Юмрукът се обхваща с другата ръка и той се издърпва в посока към спасителя и нагоре.

Компресията

се повтаря

не повече

от 5 пъти

Ако и това не помогне на заседналата храна да излезе, алгоритъмът за първа помощ предвижда да бъдат редувани 5 потупвания по гърба и 5 коремни притискания.

При бебета се изисква особено внимание и коремните притискания се заменят с гръдни, които се извършват по-рязко, но с по-малка честота.

Стомашните компресии дори при големи хора могат да предизвикат вътрешни увреждания, особено ако спасяващият няма опит или е паникьосан. Затова и при щастлив край на инцидента пострадалият трябва да бъде прегледан от лекар.

Техниката за коремни притискания е

неприложима

при задавяне

на пълни хора и

бременни жени

При тях се правят потупване по гърба и гръдни притискания, предвижда алгоритъмът на БЧК за първа помощ. Застава се точно зад пострадалия и ръцете се поставят под мишниците му. Спасителят свива едната си ръка в юмрук върху долната половина на гръдната кост на задавилия се. Юмрукът се обхваща с другата ръка и като насърчава пострадалия да кашля, спасителят издърпва юмрука към себе си. Целта е да насочи тласака към гръбначния стълб.

Задавянето много често е по време на хранене в присъствие на хора, което дава шанс бързо да се окаже ефективна помощ. Затова е важно всеки да знае как да реагира в екстремнана ситуация, съветва д-р Пенчев.

Експертите предупреждават, че е рисково да се експериментира с чудодейни хватки за спасяване от задушаване с храна. Времето за реакция е изключително малко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз