Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8216930 www.24chasa.bg

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето.

Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи. Добрият очен лекар използва информацията от офталмоскопа не само за завоюване на аплодисменти за “позна ми всичко”.

Консултацията може да ни спаси живота. В окото се изписва важна информация за проблеми в другите органи – от мозъчни тумори до рак на гърдата и белите дробове.

Хипертония

Множество мащабни проучвания са открили връзки между сърдечните заболявания и стесняването на малките кръвоносни съдове в ретината. Увреждането на кръвоносните съдове в очите може да сигнализира за високо кръвно налягане. Тези връзки са особено силни при хора без традиционни рискови фактори за сърдечно заболяване. Промените в съдовете в задната част на окото обаче са по-категоричен предвестник на сърдечен проблем при жените и в по-малка степен при мъжете.

Рак

Ретината е най-вътрешният слой на очната ябълка, мрежесто разклонение на зрителния нерв. Характерни кръвоизливчета там може да сигнализират за някои видове рак на кръвта. Зрителни смущения често са първият знак, който дават мозъчни тумори в близост до оптичния нерв.

По промени в зрителното поле може да се открие и очна форма на меланом. Представата на 99% от хората е, че меланомът е лошият вид кожен рак. Да, но не само. Той може да се развие в задната част на окото и човек дълго да няма представа за случващото се, докато злокачественото образувание не засегне център на зрителното поле.

Синдромът на Гарднър

Специфични лезии върху ретината могат да бъдат признак на рядко генетично заболяване - синдрома на Гарднър. Той се изявява с множествена полипоза в дебелото черво. Лезиите може да сигнализират и за други проблеми, но когато се откриват при по-млади хора, е уместно да се проследи дали в рода няма анамнеза за проблем с дебелото черво.

Диабет

Един от първите издайници на диабет тип 2 може да е малко кървене в ретината, което е симптом на диабетна ретинопатия. Много офталмолози разказват, че всеки ден имат пациенти с такова увреждане и не са диагностицирани с диабет. Ако не се лекува, състоянието може да доведе до слепота. Контролът на ретинопатията обаче намалява този риск наполовина. Когато диабетната ретинопатия се открие рано, промени в начина на живот като по-здравословно хранене и отслабване могат да помогнат да се предотвратят фатални щети върху зрението.

Базедова болест и хашимото

Базедовата болест - (болестта на Грейвс, хипертиреоидизъм, повишена функция на щитовидната жлеза) и тиреоидитът на Хашимото с понижаване на функцията на щитовидната жлеза са най-честите заболявания на органа. И двете може да се свържат с промени в очите. Тежки случаи на понижена активност на жлезата и следващата от това слаба продукция на хормон може да причини отоци около очите и оредяване на веждите.

Офталмопатията на Грейвс може да причини дискомфорт в очите, изпъкнали очни ябълки и промени в зрението. Това е най-популярният симптом на базедовата офталмопатия. С времето води до сухота на роговицата и риск за язвички и намаляване на зрението.

Множествена склероза

Възпалението на зрителния нерв, което логично е лесно за откриване при очен преглед, може да бъде лош вестител за множествената склероза. Тя е дегенеративно заболяване на нервната система с прогресиращ ход. Оптичният неврит се среща при 70 от пациентите с множествена склероза и е първият симптом на заболяването в до 25% от случаите. Разбира се, диагнозата оптичен неврит не означава непременно множествена склероза, за повечето хора възпалението е резултат от инфекция или травма. Пациентите с оптичен неврит обикновено се оплакват от замъглено зрение, но при някои хора изобщо не дава симптоми или те се появяват при по-напреднало състояние.

Ревматоиден артрит

Сухото око е най-често срещаният проблем при ревматоиден артрит. Около 25 процента от болните имат проблеми с очите. Офталмолозите са стигнали по емпиричен път и до друг маркер – ирита. Това е неприятно болезнено възпаление на цветната зона на окото. При два пристъпа на ирит за година или 3 за 18 месеца вероятно скоро ще се открие и ревматоиден артрит, казват очните лекари.

Ставното заболяване се изявява и с високи нива на възпалителни химикали в кръвта. Понякога те мигрират освен към ставите и към очната ябълка.

След 45 г., когато започва отслабването на зрението, се препоръчват профилактични прегледи всяка година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип