СЗО за пневмонията от новия коронавирус: Не вярвайте на слухове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8217694 www.24chasa.bg

На 20 февруари СЗО представи на пресконференция в Женева последната ситуация около пневмонията от новия коронавирус. Генералният й директор Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди да не се спекулира и да не се разпространят слухове за епидемията. В момента екипът от международни експерти работи заедно с китайските колеги в Китай и проучват ефективните начини за ограничаване разпространението на вируса, предава радио "Китай".

Тедрос заяви, че трябва да бъдем внимателни към фалшивата информация. В момента международната експертна група, оглавявана от СЗО, изследва неяснотите, свързани с епидемията, като нивото на заразност на вируса и ефективността на китайските мерки.

Екипът се състои от топ експерти от Япония, Южна Корея, Сингапур, Русия, САЩ, Германия и др., от сферите на епидемиологията, вирусологията, клиничното управление, контрола на епидемията и общественото здраве.

Тедрос посочи, че Китай полага активни усилия да овладее източниците на епидемията и да спечели време за превенцията в други места на страна и по целия свят. Страните трябва да се възползват от шанса и спрат разпространението на вируса.

Според Тедрос данните на Китай показват спад на новите потвърдени случаи и той е обнадежден от тенденцията. Все още е рано обаче да се радваме и трябва да продължим да се борим с вируса, за да се овладее епидемията. Ако не се възползваме от добрата тенденция, е възможно да имаме по-сериозни проблеми, добави той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип