Епидемиолог за коронавируса: Много хора, без симптоми, могат да са заразни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8217762 www.24chasa.bg
Д-р Петър Марков Кадър: Би Ти Ви

"Винаги, когато имаме работа с нов патоген, едно от големите предизвикателства е да научим, колкото се може по-бързо за какво става дума. В такива случаи имаме работа с неизвестен извършител, а трябва да разберем колкото се може по-бързо до каква степен е заплахата. Повече от месец знаем за новия коронавирус и все повече се очертава епидемиологична картина", посочи епидемиологът д-р Петър Марков - преподавател в Оксфордския университет, пред Би Ти Ви.

Очертава се ниво на смъртност около 1 на 100 заразени. Това е много по-ниско от другите коронавируси, които са ни известни. Това все още е едно високо ниво на смъртност, новият вирус е по-заразен от предишните два, отбеляза той.

Когато имаме работа с вирус, който е високо патогенен и заразен, това е проблем, обясни още лекарят. Като допълнение знаем, че една значителна част от хората не развиват симптоми, но могат да бъдат заразни. Това е проблем, защото така трудно можем да изолираме хората, които са заразни, отбеляза той.

По думите му за България има реална опасност, но тя все още не е настъпила.

"В момента епидемията напълно се доминира от случаите в Китай, но вече имаме и заразени в много страни по света, включително и в Европа", каза д-р Петър Марков.

Може да ни помогне очакваната зимна сезонност на вируса, той се предава по въздушно-капков път и повечето такива вируси намаляват през пролетта и лятото, обясни лекарят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха