Лошите намерения зад „конспиративните теории", свързани с епидемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8220052 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Неотдавна генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че от избухването на епидемията от новия коронавирус СЗО трябва да се бори не само с вируса, но и с хората, които разпространяват слухове и подкопават борбата с епидемията, предаде Радио "Китай".

На 21 февруари руско официално лице заяви, че в публикуваните от Министерството на здравеопазването „Съвети за предпазване от заразяване с новия коронавирус, диагноза и лечение на заразените" никъде не се посочва, че вирусът е изкуствено разработен.

В началото на епидемията американският сенатор от Републиканската партия Том Котън заяви по телевизията, че новият коронавирус вероятно е излязъл от лаборатория за биологична химия в гр. Ухан.

Американският вестник „Уолстрийт джърнъл" открито публикува статия, пропита с расова дискриминация, в която се очерня Китай. Тези твърдения нямат никакво основание и са абсолютни субективни спекулации.

Ясно се вижда, че онези, които разпространяват слуха за изкуствено разработения вирус, са хора с антикитайски настроения. В техните очи страданието на китайците в този труден момент не заслужва съчувствие. Те се опитват да смущават сътрудничеството между Китай и СЗО както и с останалите страни.

Подобно поведение е лишено от всякакъв разум и съвест. През последните дни СЗО и различни учени непрекъснато опровергават слуховете. На 17 февруари специалисти по инфекциозни заболявания от американския Колумбийски университет, австралийския Университет на Сидни публикуваха статии, в които с научни методи доказват, че новият коронавирус не е разработен в лаборатория, а е продукт на природна еволюция.

На 27 февруари учени в сферата на здравеопазването публикуваха съвместно изявление в авторитетното медицинско списание „The Lancet", в което остро критикуваха твърдението, че вирусът е разработен от човека, което води до пораждане на страхове, предразсъдъци и подкопаване на борбата с епидемията. В изявлението се дава висока оценка на работата на китайските медици.

За спечелване на борбата с епидемията е необходим научен подход, разум и сътрудничество, а не слухове и предразсъдъци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип