Лошите намерения зад „конспиративните теории", свързани с епидемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8220052 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Неотдавна генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че от избухването на епидемията от новия коронавирус СЗО трябва да се бори не само с вируса, но и с хората, които разпространяват слухове и подкопават борбата с епидемията, предаде Радио "Китай".

На 21 февруари руско официално лице заяви, че в публикуваните от Министерството на здравеопазването „Съвети за предпазване от заразяване с новия коронавирус, диагноза и лечение на заразените" никъде не се посочва, че вирусът е изкуствено разработен.

В началото на епидемията американският сенатор от Републиканската партия Том Котън заяви по телевизията, че новият коронавирус вероятно е излязъл от лаборатория за биологична химия в гр. Ухан.

Американският вестник „Уолстрийт джърнъл" открито публикува статия, пропита с расова дискриминация, в която се очерня Китай. Тези твърдения нямат никакво основание и са абсолютни субективни спекулации.

Ясно се вижда, че онези, които разпространяват слуха за изкуствено разработения вирус, са хора с антикитайски настроения. В техните очи страданието на китайците в този труден момент не заслужва съчувствие. Те се опитват да смущават сътрудничеството между Китай и СЗО както и с останалите страни.

Подобно поведение е лишено от всякакъв разум и съвест. През последните дни СЗО и различни учени непрекъснато опровергават слуховете. На 17 февруари специалисти по инфекциозни заболявания от американския Колумбийски университет, австралийския Университет на Сидни публикуваха статии, в които с научни методи доказват, че новият коронавирус не е разработен в лаборатория, а е продукт на природна еволюция.

На 27 февруари учени в сферата на здравеопазването публикуваха съвместно изявление в авторитетното медицинско списание „The Lancet", в което остро критикуваха твърдението, че вирусът е разработен от човека, което води до пораждане на страхове, предразсъдъци и подкопаване на борбата с епидемията. В изявлението се дава висока оценка на работата на китайските медици.

За спечелване на борбата с епидемията е необходим научен подход, разум и сътрудничество, а не слухове и предразсъдъци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане