Каква е прогнозата при хронично възпалена кост?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8221440 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Остеомиелитът е възпаление на костта. Разграничават се 3 основни вида: хематогенен (предаден по кръвен път), от съседно огнище и остеомиелит от директно проникване на бактерия при травма или операция.

При хроничния остеомиелит се нарушава кръвоснабдяването на сегмент от засегнатата кост. В резултат на това страда храненето на костта с оформяне на некротични участъци (мъртва кост), които са подходяща среда за бактериалния растеж.

Лечението се определя от стадия на болестта. Предварително се документира на рентгенова плака и магнитно-ядрено сканиране обширността на патологичния процес. Цялостното отстраняване на всички ангажирани във възпалението костни и меки тъкани, стабилизирането на костните фрагменти и прилагането на адекватна антибиотична терапия са основните моменти в лечебния процес. Целта е след изчистването мъртвите и възпалени тъкани да се заместят с жизнени.

Добре захранените меки тъкани около костта определят в значителна степен успешния изход от лечението. Поради това често се правят мускулни транспозиции (преместване на мускули), за да се запълнят дефектите около костта. При костен дефицит се извършва костно присаждане по начин, подходящ за конкретния случай.

Същественият момент от лечебния процес е подходящо избраната от лекуващия лекар комбинация от антибиотици, активни срещу съответния причинител, изолиран от раната. Антибиотикът може да се приложи венозно и локално в огнището на възпаление под формата на перли, импрегнирани с антибиотик. При възможност се препоръчва и използването на хипербарна оксигенна терапия.

Лекуващият лекар трябва да съобрази и следните неблагоприятни общи и локални фактори: бъбречни и чернодробни заболявания, имунен дефицит, захарен диабет, венозен застой и лимфен оток на крайника, компрометирано артериално хранене, цикатризиране на меките тъкани и други.

Всички отговори от специалисти на читателските въпроси вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си