Предпазните маски са дефицит и в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8224670 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

"Ооо, поне от месец - месец и половина нямаме! И в складовете няма", отговарят в не една аптека на въпроса "Имате ли хирургически маски за лице или маски с филтър?", предава offnews.bg.

Маските у нас са свършили - и в аптеките, и в складовете няма нито хирургически, нито с филтър, сигнализира жена след дълга обиколка, която направила заради предстоящо пътуване извън страната.

Маските с филтър, които големи аптеки заредиха покрай честото завишаване на нивото на фини прахови частици, се изчерпали покрай страха от смъртоносния коронавирус. В най-големите имало филтърни допреди около седмица и половина. В момента са останали само детски и те се броят на пръстите на двете ръце.

"Всички идват от Китай. Чакаме там да се поуспокоят нещата с коронавируса", отвръщат в аптека на "Граф Игнатиев" на въпроса кога очакват доставка. Вдигат рамене и споделят, че и те биха искали да получат информация, но никой не им дава такава. Казват още, че самите те заради работата си в аптеката имат нужда от маски, но такива просто няма.

И докато хората у нас купуват превантивно маски - все пак страната ни не е сред засегнатите от Covid-19, проблемът с липсата на маски в болниците е остър.

Предпазни медицински маски няма, потвърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Нещата се влошават. Няма доставки. Идваха някакви малки количества, но почти не достигнаха до аптечната мрежа, тъй като бяха насочени към болниците", каза той.

Недостигът, разбира се, веднага се отразява и на цената. Преди десетина дни цената им била 40 ст., а днес маските на пазара в една от фирмите, където все още имаха някакъв запас, цената им варираше между 48 и 60 ст. с ДДС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България