Млечните продукти намаляват опасността от инсулт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8227847 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Яденето на сирене, йогурт, мляко може да намали риска от инсулт с до 10 процента, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от Оксфордския университет са анализирали хранителния режим на хора от девет европейски държави. Резултатите им показват, че консумацията на повече млечни продукти намалява риска от исхемичен инсулт, който е най-често срещаният. За всяка чаша мляко дневно, той спада с пет процента и с девет процента за малка кофичка йогурт, предава БТА.

Резултатите от изследването обаче хвърлят съмнение върху твърдението, че яйцата са полезни. Хората, консумирали повече яйца, са по-застрашени от хеморагичен инсулт. Една трета яйце дневно увеличава риска от инсулт с 25 процента.

Богатите на фибри храни, плодовете и зеленчуците предпазват най-много от инсулт. Двеста грама плодове и зеленчуци дневно намаляват опасността от исхемичен инсулт с 13 процента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България