Тестват ваксина и лекарство срещу новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8232095 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Добра новина от учените в Кеймбридж, Масачузетс – биотехнологичната компания „Модерна терапютикс“ е създала ваксина и лекарство за новия коронавирус COVID-19, пише „Тайм“.

Първите количества вече са изпратени до редица медицински центрове и скоро започват тестовете върху хора, предава Би Ти Ви.

Ваксината беше разработена за рекордно кратко време – само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия COVID-19 вирус. Данните бяха публично оповестени от китайски учени в средата на януари с надеждата ваксина да бъде открита за максималко кратко време от лаборатории по цял свят.

Ваксината за COVID-19 е разработена с нов метод, който драстично скъсява технологичното време на производство. Традиционният начин е в лабораторни условия да се създаде голямо количество от вируса, след което той да бъде претворен във ваксина.

Методът на „Модерна терапютикс“ има друг подход – медикаментът съдържа огромни количества mRNA. Това е генетичен материал от ДНК, който отговаря за създаването на протеини. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните ни клетки да създават конкретен протеин, който „научава“ имунната ни система точно кои са клетките на COVID-19, за да ги унищожи.

„Нашата ваксина е като софтуерна програма за тялото – тя ни научава как да произвеждаме точния протеин, който да доведе до правилната имунна реакция на организма“, заяви д-р Стивън Ходж, президент на „Модерна терапютикс“ пред „Тайм“.

Освен ваксината, компанията е успяла да създаде и медикамент, за който има данни, че успешно би лекувал хора вече заразени с COVID-19. Лекарството с име ремдесивир първоначално е разработено за лечението на ебола. Учените първо изпробвали медикамента върху животни, заразени с много близки до COVID-19 коронавируси.

След това то е тествано върху пациент с новия коронавирус, завърнал се в Съединените щати от лайнера „Диамантената принцеса“. Пациентът дал положителна реакция на новия медикамент. Предстои лекарството да бъде тествано на други доброволци, които са с потвърден COVID-19.

Първите количества и от медикамента за лечение, и от ваксината за новия коронавирус вече са изпратени в лаборатории из Съединените щати.

Тестовете на лека започват веднага, а тези на ваксината – най-рано през април.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата