Кога двойката да потърси репродуктивен специалист

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8233422 www.24chasa.bg

Възможността за настъпване на бременност при нормални условия е 25-30% всеки месец

Въпреки многократните опити и искрената любов между партньорите невинаги се стига до желана бременност. Има редица фактори - медицински и немедицински, които оказват влияние при зачеването. Те могат да бъдат както при жената, така и при нейния партньор.

Специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ посочват, че възможността за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко видимо е наред, е около 25-30% всеки месец.

Кога наистина е стерилитет?

Проблемът с безплодието засяга и двамата партньори еднакво. В естествена ситуация причините не всяка жена да забременява са различни. Например овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време, получава се разминаване в различните месеци. Невинаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога „прескача” 1-2 цикъла. Освен това не всеки фоликул, който нараства като доминантен и се „пука” при овулация, съдържа яйцеклетка и не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне. Дори и яйцеклетката да бъде оплодена, в някои случаи полученият ембрион не е годен за имплантация в маточната кухина.

От страна на партньора се случва сперматозоидите да не пристигат „навреме” до яйцеклетката, да не преживяват достатъчно или да нямат нужната концентрация. Не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен за оплождането. В естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този „един” да „предразположи” яйцеклетката да поеме сперматозоида.

Стерилитетът засяга приблизително 15% от двойките. Той се определя като неспособност за забременяване въпреки редовните сексуални контакти и неприлагането на мерки за предпазване от бременност. За стерилитет се говори и в случаите на неуспех при износването на бременност. Определя се като първичен, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна), и като вторичен, когато жената е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила (раждане, аборт или извънматочна бременност).

Колко да опитвате, преди да потърсите лекар?

Репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ препоръчват изследването и лечението на безплодието да започне след една година неуспешни опити при редовни сексуални контакти, а ако възрастта на жената е над 35 години – след шест месеца.

Консултация със специалист по репродуктивна медицина е препоръчителна при наличие и на някое от следните обстоятелства. При жената те са: нередовен или болезнен менструален цикъл, цикъл през по-кратки интервали от време (на 21 или по-малко дни), липса на менструация за повече от 3 месеца, два или повече аборта (спонтанни или по желание), синдром на поликистозните яйчници, LUF синдром, ендометриоза, миома или полипи, намален яйчников резерв, прекарани в миналото полово-предавани инфекции (например Хламидия, Гонорея, Микоплазми и Уреаплазми, Трихомони).

При мъжа обстоятелствата, които трябва да светнат червената лампичка, включват: хирургична интервенция на херния или на тестисите, нетипично разположение на първия или втория тестис, заушка по време или след пубертета, варикоцеле, проблеми с ерекцията или еякулацията, прекарани в миналото полово-предавани инфекции.

Освен медицинските причини възможно е върху способността за зачеване известно влияние да окажат храненето и начинът на живот, в това число злоупотребата с наркотични вещества, алкохол, тютюнопушенето. Затруднения при зачеването могат да имат жени със значително наднормено или поднормено тегло.

Чакането не помага!

Понякога лечението на безплодие изисква многопрофилен екип, който включва акушер-гинеколог – специалист по репродуктивна медицина, андролог, ендокринолог, имунолог, ембриолог, дори психолог.

Важно е пациентите да не забравят, че по-ранното насочване към репродуктивен специалист помага проблемите със зачеването да се решат по-лесно и бързо, с по-малко медицинска намеса. Всяко забавяне обикновено задълбочава проблемите и води до усложнения, които иначе не биха се появили при навременна намеса на квалифицирани специалисти.

Екипът на „Д-р Щерев“ оказва медицинска помощ и морална подкрепа, а високотехнологичните методи за асистирана репродукция вече над 30 години подпомагат на хиляди двойки да сбъднат мечтата си за бебе.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата