Кога двойката да потърси репродуктивен специалист

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8233422 www.24chasa.bg

Възможността за настъпване на бременност при нормални условия е 25-30% всеки месец

Въпреки многократните опити и искрената любов между партньорите невинаги се стига до желана бременност. Има редица фактори - медицински и немедицински, които оказват влияние при зачеването. Те могат да бъдат както при жената, така и при нейния партньор.

Специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ посочват, че възможността за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко видимо е наред, е около 25-30% всеки месец.

Кога наистина е стерилитет?

Проблемът с безплодието засяга и двамата партньори еднакво. В естествена ситуация причините не всяка жена да забременява са различни. Например овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време, получава се разминаване в различните месеци. Невинаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога „прескача” 1-2 цикъла. Освен това не всеки фоликул, който нараства като доминантен и се „пука” при овулация, съдържа яйцеклетка и не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне. Дори и яйцеклетката да бъде оплодена, в някои случаи полученият ембрион не е годен за имплантация в маточната кухина.

От страна на партньора се случва сперматозоидите да не пристигат „навреме” до яйцеклетката, да не преживяват достатъчно или да нямат нужната концентрация. Не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен за оплождането. В естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този „един” да „предразположи” яйцеклетката да поеме сперматозоида.

Стерилитетът засяга приблизително 15% от двойките. Той се определя като неспособност за забременяване въпреки редовните сексуални контакти и неприлагането на мерки за предпазване от бременност. За стерилитет се говори и в случаите на неуспех при износването на бременност. Определя се като първичен, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна), и като вторичен, когато жената е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила (раждане, аборт или извънматочна бременност).

Колко да опитвате, преди да потърсите лекар?

Репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ препоръчват изследването и лечението на безплодието да започне след една година неуспешни опити при редовни сексуални контакти, а ако възрастта на жената е над 35 години – след шест месеца.

Консултация със специалист по репродуктивна медицина е препоръчителна при наличие и на някое от следните обстоятелства. При жената те са: нередовен или болезнен менструален цикъл, цикъл през по-кратки интервали от време (на 21 или по-малко дни), липса на менструация за повече от 3 месеца, два или повече аборта (спонтанни или по желание), синдром на поликистозните яйчници, LUF синдром, ендометриоза, миома или полипи, намален яйчников резерв, прекарани в миналото полово-предавани инфекции (например Хламидия, Гонорея, Микоплазми и Уреаплазми, Трихомони).

При мъжа обстоятелствата, които трябва да светнат червената лампичка, включват: хирургична интервенция на херния или на тестисите, нетипично разположение на първия или втория тестис, заушка по време или след пубертета, варикоцеле, проблеми с ерекцията или еякулацията, прекарани в миналото полово-предавани инфекции.

Освен медицинските причини възможно е върху способността за зачеване известно влияние да окажат храненето и начинът на живот, в това число злоупотребата с наркотични вещества, алкохол, тютюнопушенето. Затруднения при зачеването могат да имат жени със значително наднормено или поднормено тегло.

Чакането не помага!

Понякога лечението на безплодие изисква многопрофилен екип, който включва акушер-гинеколог – специалист по репродуктивна медицина, андролог, ендокринолог, имунолог, ембриолог, дори психолог.

Важно е пациентите да не забравят, че по-ранното насочване към репродуктивен специалист помага проблемите със зачеването да се решат по-лесно и бързо, с по-малко медицинска намеса. Всяко забавяне обикновено задълбочава проблемите и води до усложнения, които иначе не биха се появили при навременна намеса на квалифицирани специалисти.

Екипът на „Д-р Щерев“ оказва медицинска помощ и морална подкрепа, а високотехнологичните методи за асистирана репродукция вече над 30 години подпомагат на хиляди двойки да сбъднат мечтата си за бебе.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика