7 специализанти дават дежурства в спешното отделение на болницата във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8234389 www.24chasa.bg
Д-р Пенка Луканчевска е ръководител на спешното отделение.

Да окажеш първа помощ на човек и да му помогнеш, е нещо неописуемо, казва д-р Пенка Луканчевска, шеф на отделението

24 000 пациенти от няколко области годишно преминават през спешното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Отделението поема над 40% от спешността на болницата, като често се случва за 12 часа помощ да потърсят по 60-70 пациенти.

“Тук във всеки момент не знаеш с какво ще се сблъскаш, какво може да се случи. Това е адреналин, който го има само в операционната, в реанимацията, в тези спешни звена. Да окажеш първа помощ на човек и да му помогнеш, е нещо неописуемо”, разказва д-р Пенка Луканчевска, началник на отделението.

Предстои спешното отделение да бъде преместено на мястото на отделението по трансфузионна хематология, реновирането му и създаването на по-добри професионални и битови условия, в които да се работи. Това е изключително важно, защото ще допринесе за облекчаването на труда на спешните медици, а достъпът за пациентите ще бъде улеснен, казват от ръководството на най-голямата болница в област Велико Търново.

И тук, както на много други места, има проблем с недостига и задържането на млади кадри. Натовареността е голяма, защото на една смяна са по един лекар, две сестри и един или двама санитари. Графикът се обезпечава с двама лекари, които са на постоянен договор, а всичко останало се попълва от специализанти от различните отделения.

В момента дежурства в спешното отделение дават 7 специализанти. Сред тях е и д-р Иван Андреев, който специализира гастроентерология в Трето вътрешно отделение.

“Има много интересни случаи, има какво да се види и научи. Какъвто и специалист да си, имаш ли някаква клинична насоченост, хирургична или вътрешни болести, е хубаво да се мине през спешно отделение, защото дори и в отделенията понякога има моменти на спешност и човек трябва да е подготвен психически, да умее да запазва самообладание, а това се изгражда именно тук”, разказва младият лекар.

“Трудно им е, но това, което научават в спешно, винаги могат да го използват във всяка една специалност. Виждат неща, които няма как да ги видят на друго място. Това е изключително полезно за тяхното бъдещо развитие като лекари. Трудно идват млади хора при нас, не е привлекателна специалност както други, където има доста млади хора.

За последните десет години не знам някой от колегите, които идват да работят, да е изявил желание да специализира спешна медицина”, допълва д-р Луканчевска.  

Често се случва медицинският персонал да се сблъска с проблема с недоверието от страна на пациентите и техните близки.
“Човек е дошъл с болката си, той търси помощ и понякога му се струва, че нещата се вършат по-бавно, а всъщност се изисква процедурно време, за да станат изследванията, за да може да се реши проблемът на самия пациент. Понякога близките са агресивно настроени. Този проблем не е само при нас, той е повсеместен”, казва началникът на отделението.

Затова и често се налага работещите в спешното отделение да бъдат и психолози. По думите на д-р Луканчевска не са редки случаите помощ при тях да търсят хора, които имат нужда от съвет или успокоение.

“Хората понякога искат да им се говори, да им се обясни. Идват самотни възрастни не толкова, за да се излекуват, а просто за да поговорят с нас, защото са изоставени от своите близки, а ние влизаме в ролята на психотерапевт”, допълва тя.

Д-р Пенка Луканчевска споделя, че едно от основните неща, на които иска да научи младите си колеги, е да бъдат преди всичко хора, защото по думите , за да бъдеш добър лекар, преди всичко трябва да бъдеш добър човек, да се поставяш на мястото на всеки един пациент, защото всеки може да бъде от другата страна на ситуацията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години