Понижаването на горната граница на кръвното удължава живота с до 3 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8236375 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Строгият контрол върху кръвното налягане и особено намаляването на систоличното налягане могат да удължат живота на хората с до три години, съобщи сайтът Юрик алърт.

Това са установили специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън, САЩ. Те са анализирали и приложили в клиничната практика резултатите от мащабно изследване на систоличното налягане от 2015 г.
Преследването на целта горната граница на кръвното налягане да се подържа под 120 мм живачен стълб вместо смятаната за стандартна стойност от 140 мм живачен стълб може да удължи живота от шест месеца до три години в зависимост от възрастта, на която пациентите започват интензивния контрол на налягането. Това твърдят учените в статия, публикувана в списанието на американската медицинска асоциация "JAMA Cardiology".

"Когато лекарите обсъждат оптимизирането на кръвното налягане, пациентите често се чудят каква полза могат да очакват от интензивния контрол върху кръвното налягане. Това вдъхнови и нашата работа", обясни ръководителят на изследването д-р Мутиах Вадуганатан, кардиолог в болницата, цитиран от БТА.

Той и екипът му са приложили за анализа си методи, основани на възрастта, които обикновено се използват при оценка на онкологични препарати и досега не са прилагани по отношение на сърдечно-съдови заболявания.

В клиничното проучване за участвали 9000 пациенти на възраст над 50 години с висок сърдечно-съдов риск, но без да страдат от диабет и със стойности между 130 и 180 мм на живачен стълб систолично кръвно налягане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България