Понижаването на горната граница на кръвното удължава живота с до 3 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8236375 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Строгият контрол върху кръвното налягане и особено намаляването на систоличното налягане могат да удължат живота на хората с до три години, съобщи сайтът Юрик алърт.

Това са установили специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън, САЩ. Те са анализирали и приложили в клиничната практика резултатите от мащабно изследване на систоличното налягане от 2015 г.
Преследването на целта горната граница на кръвното налягане да се подържа под 120 мм живачен стълб вместо смятаната за стандартна стойност от 140 мм живачен стълб може да удължи живота от шест месеца до три години в зависимост от възрастта, на която пациентите започват интензивния контрол на налягането. Това твърдят учените в статия, публикувана в списанието на американската медицинска асоциация "JAMA Cardiology".

"Когато лекарите обсъждат оптимизирането на кръвното налягане, пациентите често се чудят каква полза могат да очакват от интензивния контрол върху кръвното налягане. Това вдъхнови и нашата работа", обясни ръководителят на изследването д-р Мутиах Вадуганатан, кардиолог в болницата, цитиран от БТА.

Той и екипът му са приложили за анализа си методи, основани на възрастта, които обикновено се използват при оценка на онкологични препарати и досега не са прилагани по отношение на сърдечно-съдови заболявания.

В клиничното проучване за участвали 9000 пациенти на възраст над 50 години с висок сърдечно-съдов риск, но без да страдат от диабет и със стойности между 130 и 180 мм на живачен стълб систолично кръвно налягане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип