Здравната каса вече плаща за лекарство срещу остра лимфобластна левкемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8242840 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нова терапия за лечение на злокачествени заболявания на кръвта се поема от Здравната каса, стана ясно на дискусия за съвременните постижения в лечението на левкемията и бързият достъп на пациентите до животоспасяващо лечение, предаде БНР.

Здравната каса вече заплаща един от най-модерните и широкоизползвани медикаменти за лечение при рак на кръвта - конкретно за остра лимфобластна левкемия. Терапията доскоро не се заплащаше и се изписваше с изключително усложнена процедура, посочи проф. Добрин Константинов, главен координатор на Експертния съвет по детска хематология.

„Това улеснява съдбата на всички. Нямате представа какво беше да се изпише лекарство, което е от т.нар. неразрешени лекарства. А всички се нуждаят от него. Семействата отиваха да подават документи, разрешение от ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) трябва да има… Чрез този ход ние вече ще получаваме директно реимбурсиране то касата“, каза той.

Проф. Жанет Грудева, началник на клиниката хематология от УБ „Свети Георги“ в Пловдив обясни как действа медикаментът.

„Целта е възстановяване на нормалното кръвотворене чрез унищожаването на тези клетки. Намалява нивото на аспарагина, важен за клетъчния цикъл на левкемичните клетки. Те не могат да си го синтезират сами и ако го няма в околната среда в резултат на действието на този медикамент, това е една от предпоставките за унищожаване на левкемичните клетки“.

Благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80 на сто от заболелите деца с остра лимфобластна левкемия имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване.

„60 години след първите опити с химиотерапия има теоретична и реална възможност 90% от пациентите да бъдат излекувани“, каза проф. Добрин Константинов.

Острата лимфобластна левкемия се среща при децата между 0 и 14 години, пикът е от 1 - до 9 годишна възраст, после може да се появи при хора над 65 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз