Здравната каса вече плаща за лекарство срещу остра лимфобластна левкемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8242840 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нова терапия за лечение на злокачествени заболявания на кръвта се поема от Здравната каса, стана ясно на дискусия за съвременните постижения в лечението на левкемията и бързият достъп на пациентите до животоспасяващо лечение, предаде БНР.

Здравната каса вече заплаща един от най-модерните и широкоизползвани медикаменти за лечение при рак на кръвта - конкретно за остра лимфобластна левкемия. Терапията доскоро не се заплащаше и се изписваше с изключително усложнена процедура, посочи проф. Добрин Константинов, главен координатор на Експертния съвет по детска хематология.

„Това улеснява съдбата на всички. Нямате представа какво беше да се изпише лекарство, което е от т.нар. неразрешени лекарства. А всички се нуждаят от него. Семействата отиваха да подават документи, разрешение от ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) трябва да има… Чрез този ход ние вече ще получаваме директно реимбурсиране то касата“, каза той.

Проф. Жанет Грудева, началник на клиниката хематология от УБ „Свети Георги“ в Пловдив обясни как действа медикаментът.

„Целта е възстановяване на нормалното кръвотворене чрез унищожаването на тези клетки. Намалява нивото на аспарагина, важен за клетъчния цикъл на левкемичните клетки. Те не могат да си го синтезират сами и ако го няма в околната среда в резултат на действието на този медикамент, това е една от предпоставките за унищожаване на левкемичните клетки“.

Благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80 на сто от заболелите деца с остра лимфобластна левкемия имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване.

„60 години след първите опити с химиотерапия има теоретична и реална възможност 90% от пациентите да бъдат излекувани“, каза проф. Добрин Константинов.

Острата лимфобластна левкемия се среща при децата между 0 и 14 години, пикът е от 1 - до 9 годишна възраст, после може да се появи при хора над 65 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си