Потенето прочиства и разкрасява

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8243970 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Унищожава вредни бактерии по кожата

Всеизвестно е, че спортуването е полезно за здравето и удължава живота. Но не всички са наясно колко са големи ползите на съпътстващото го изпотяване. Те са многобройни – от повдигане на настроението до хубава кожа, затова специалистите го препоръчват, пише в. “Дейли мейл”.

Често забравяме, че човешката кожа е орган, отговарящ за редица важни функции, включително за регулирането на това, което влиза и излиза от тялото. Когато се потим, кожата има способността прогресивно да изхвърля токсичните елементи и тежките метали, включително олово и живак, като ги разгражда. Затова посещаването на сауната е толкова полезно и прочиства организма заедно с балансираното хранене и пиенето на много вода. А потенето дехидратира тялото, ожадняваме и се наливаме с вода, което е добре за бъбреците.

Тялото ни е покрито с милиони екринни потни жлези. Резултати от изследване на Университета на Мичиган показват, че те са резервоар за зрели стволови клетки, които помагат за по-бързо заздравяване на рани.

Не е вярно схващането, че изпотяването причинява кожни увреждания. Напротив, то помага за унищожаване на вредни бактерии, които предизвикват обриви и акне и кожата става чиста и здрава. Затова трябва да преглътнем временните неприятни усещания като лоша миризма и лепкавост и да наблегнем на ползите.

Една от причините да посещаваме фитнеса е именно да се потим по-често. Идеалният вариант е, когато спортуваме, да не си слагаме грим, за да изхвърлим токсините и бактериите, без да вкарваме в тялото нови отрови. Веднага ще забележим, че след обилно изпотяване видът ни става по-свеж, а лицето заблестява.

Съвременната индустрия за разкрасяване активно използва вредния химикал бисфенол А - потните жлези са един от начините за прогонване на този и други замърсители.

Самата фитнес зала обикновено бъка от вредни микроорганизми, но изпотяването не им позволява да навлязат в тялото. Изданието “Умънс хелт” припомня, че потта съдържа естествен антибиотик дермицидин, който предпазва от вредни патогени и от развитие на инфекции.

Активните упражнения регулират емоциите. След фитнес обикновено нивото на стрес спада и се засилва чувството на щастие. Това става, защото с потенето се освобождава ендорфин - хормонът на щастието, който предизвиква положителни емоции на радост и доволство.

По време и след спортуване циркулацията на течности в организма и кръвообращението се засилват и така се подпомага изкарване на млечната киселина от мускулите. А това скъсява времето на мускулната треска и прави тялото по-малко податливо на травми. Така по-често можете да посещавате фитнеса и да се потите повече.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки