Често ми играе окото, защо?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8262410 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Мускулните потрепвания около окото и в областта на лицето могат да се дължат на много и различни причини. Най-често са израз на локална възбуда на мускулите при функционални разстройства и при понижен праг на възбудимост на невроните и мускулите при някои невротични разстройства. Характерна е различната локализация на тези потрепвания, при което са обхванати различни мускулни групи около едното или двете очи.

По-рядко спазмите на мускулите около окото може да бъдат начало на фокална дистония - блефароспазъм, по-често при жените с неволеви, преходни или постоянни синхронни спазми на околоорбиталните мускули. При орофациална и оромандибуларна дистония участват и мускулите около устата, и част от другите лицеви мускули. Сравнително рядко потрепването на тези мускули може да е начална проява на лицев хемиспазъм, който най-често започва от мускулите около очните орбити и клепачите и след това постепенно и прогресивно се разпространява и обхваща цялата лицева половина.

Потрепването на част от лицевите мускули и на тези около очите може да е резултат на локални възпалителни процеси, както и на процеси, засягащи периферния двигателен неврон и мускулите на лицето при различни и лечими с успех болестни състояния.

Лицето и лицевите мускули имат различна и особена инервация и кръвоснабдяване, свързани с уникалното участие на лицевата мускулатура при мимическото изразяване на емоциите и чувствата. Освен с жизненоважните области в ствола и в основата на главния мозък е много тясно свързана с кората на двете мозъчни хемисфери. Различни патологични процеси (съдови аномалии, тумори, възпаления, травми, кисти и други) по този дълъг и сложен път от кората на главния мозък през двигателните ядра в основата и ствола на мозъка до лицевите или очедвигателните нерви и различните лицеви мускули, инервирани от тях, могат да предизвикат спазми от дразнене или различно увреждане в дейността на тези мускули. Когато определени потрепвания продължат повече от няколко дни и особено ако са на едно и също място или се засилват и околните започнат да ги забелязват, винаги се консултирайте с невролог, за да не пропуснете времето за успешно лечение на част от най-честите причини, водещи до тези симптоми.

Силата и честотата на мускулните спазми се засилват при психично напрежение, отслабват при покой и изчезват по време на сън.

Блефароспазъмът се характеризира с неволеви двустранни спазми на мускулите около очите. Оромандибуларната дистония засяга долните лицеви, дъвкателните и мускулите на езика, което довежда до стискане на зъбите, прехапване на езика, устните, бузите и затруднения при говорене и дъвчене. Участието на лицевите мускули довежда до гримасничене с участие на устните.

Когато определени потрепвания продължават повече от няколко дни и особено ако са на едно и също място и се засилват, винаги търсете второ мнение.

Още отговори на читателски въпроси за здрвето вижте на сайта 24zdrave.bg