Проф. Кълвачев: Срещу вируси пред добавките бих предпочел антиоксидантите в билковите отвари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8275958 www.24chasa.bg

Подходящи са традиционните български - мащерка, подбел, лопен, мурсалски чай, а защо не и чаша червено вино на вечеря. Но основното е ограничаване на контактите и миенето на ръцете, казва проф. д-р Златко Кълвачев, дмн, ръководител на Вирусологичната лаборатория в МБАЛ “Надежда”. Има специалности по вирусология и микробиология. Специализирал е в Русия, Финландия, САЩ, Индия и др. Автор е на над 120 научни публикации, монографии и медицински помагала, 20 рационализации и изобретения. Завършва медицина в МУв София през 1980 г. Започва като военен лекар в Русе. След 3 г. печели конкурс за докторант във ВМА и защитава докторска дисертация. От 1994 до 2001 г. е в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела, където ръководи Лабораторията по вирусология. След това до 2011 г. завежда Лаборатория по молекулярна вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести. От 2011 до 2015 г. е началник на Центъра за диагностика и анализ на вируси и вирози във ВМА, бил е и шеф на вирусологията в "Софиямед".

- Проф. Кълвачев, с първите болни ситуацията с коронавируса у нас навлезе в нов етап. Задачата на държавата и оперативния щаб е извънредно трудна на национално ниво, но хората се питат какво могат да направят, за да намалят риска лично за себе си и близките си. Какъв е вашият съвет?

- Няма някаква тайна, която вирусолозите знаем и пазим за собствена употреба. Истината е, че всеки от нас трябва да положи усилия за ограничаване на инфекцията! Колкото и елементарно да звучи, най-голяма сигурност за лична защита дава стриктното спазване на хигиенните правила. Те са като за всички респираторни инфекции, включително грипа.

- Преди повече от месец “24 часа” публикува напомнящо етикета при респираторни зарази, но опитът ми на “зелена” софиянка, която пътува с градския транспорт, показва, че във всяко превозно средство и на всяка опашка има няколко човека, които кашлят и кихат в лицата на останалите, имам и впечатление за миенето или по-точно за немиенето на ръцете. Как тогава да се пази човек?

- Хигиенните навици се възпитават в детство, а не в епидемии. Ако човек не е свикнал да спазва правилата автоматично, трудно ще съблюдава отговорно поведение и сега. Но може би с изтъкването на големите рискове и това, че и той може да бъде потърпевш от подобни действия на други хора, ще се увеличават тези, които спазват утвърдените хигиенни норми и начини за лична превенция. По време на вирусни инфекции е разумно да се ограничат до минимум посещенията на многолюдни събития; да се спре за известно време ходенето на кино, театър, концерти; да не се тълпим по молове и магазини; на близки разстояния да се ходи повече пеш. Задължително е да се избягват контакти с кашлящи и кихащи.

Хората, за които има вероятност да са контактували със заразени, да проявят съзнание и да се самоограничат в излизанията си и общуването вкъщи. А при симптоми на заболяване да се свържат по телефона с лекар, за да се прецени как да се действа.

Изглежда несериозно, като казваме, че е много важно ръцете да се мият – след излизане навън, след контакт с повърхности, пипани от много хора, след тоалетна, преди хранене, преди докосване на лицето и особено устата, носа, очите, но това е наистина много ефективна мярка за намаляване на риска. Тя е гарантирано достъпна за всички - не изисква много време, нито много средства. Когато няма условия за миене, да се ползват кърпички на спиртна или хлорна основа.

- Да вземаме ли добавки, за да поддържаме имунната система в добра форма, като витамини С и D, цинк, селен, известния приятел на имунната система ресвератрол, на който е богато червеното грозде?

- Опитът от заболелите по света показва, че здравите хора и младите преминават през инфекцията без особен драматизъм. Както при всички епидемии.

Но ако човек иска или ще се чувства по-добре психологически, може да взема добавки, които подкрепят имунитета. Подходящи са всички с доказано антиоксидантно действие, защото пречат на клетъчното окисление и по този начин намаляват предпоставките за възпалителни реакции.

Специално за ресвератрола ще направя малко уточнение. Той не е единственият антиоксидант в червеното грозде, още повече че обикновено полезните съставки на червените плодове взаимно усилват действието си и общият ефект е по-голям от сбора на отделните вещества. Така че защо да се взема добавка, щом същия или по-добър ефект доказано може да получи от чаша-две червено вино? Повече антиоксиданти има в младото вино. Добрият ефект е доказан не само емпирично от хората, има научни проучвания за благоприятно въздействие при почти всички респираторни инфекции, последното от които е свързано с близкоизточния респираторен синдром, който преди години възникна от друг коронавирус.

Освен ресвератрола, който има общо антиоксидантно въздействие, във виното има и кверцетин и още няколко съставки, които са с по-специфична роля срещу вирусите със сходен механизъм на действие като новия коронавирус. Пък и не е все едно за психиката ни дали вземаме хапчета, или изпиваме чаша вино с близките си.

- Хората, които не харесват вино, с какви натурални антиоксиданти могат да се “въоръжават” срещу вируса?

- Младата и в добра форма имунна система ще се справи и без това. Вирусът може да е фатален за организъм, който е бил на предела на възможностите си и само е чакал една последна “капка”. Така е било винаги.

Антиоксидантно действие срещу свободните радикали оказват традиционните български растения като мащерка, подбел, лопен, мурсалски чай, те са добър избор за приготвяне на чай.

- Наистина ли няма нищо, което може да атакува директно вируса?

- Разбира се, че има лечение! Вижте колко много излекувани има и в Азия, и в Европа. Освен специфичните хиперимунни серуми се използват интерферони и различни противовирусни средства, които блокират специфични вирусни ензими - РНК полимеразата, протеазата и други стъпки от вирусния жизнен цикъл.

- Винаги ли лошите вируси ще са по-силни от човека и ще изпреварват медицината?

- Да, вирусите причиняват болести и епидемии, но ако знаем как да се предпазваме от тях, можем да ги ограничим. Нещо повече, ние трябва да се научим да “управляваме” вирусите, защото те могат да ни бъдат много полезни. Още преди години в интервю за “24 часа” сме говорили, че 8% от генома на човека са вируси – това едва ли е случайно. Вирусите все по-категорично навлизат в концепциите за лечение на тежки заболявания, включително на някои видове рак.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина

Отговорна за себе си и околните е примата на фолка Глория, видя "България Днес". Изпълнителката бе забелязана да бърза по задачи и ангажименти, като неизменно носи на лицето си предпазна маска. Гло слиза от колата си с маска и я сваля, след като излиза на въздух. За удобството си в градска среда певицата залага на удобен черен клин