11 съвета как да опазим бабите и дядовците от коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8290094 www.24chasa.bg
Бабите и дядовците трябва да избягват местата с много хора и реденето на опашки.

Не ги пускайте да излизат, не им водете внуците - те са най-опасни

Животът вече не е същият. Дори и да умрем всички от коронавируса, живеенето с мисълта, че всичко е окей и ще отмине, не е проява на здрав разум.

Бодряческите твърдения, че китайският коронавирус не е по-смъртоносен от сезонния грип, са пълни глупости, дължащи се на системни пропуски в образованието по математика, каквото имат почти всички българи. Ако смъртността от сезонния грип е 0,1-0,3%, от коронавируса е между 3,5% и 8% в Ломбардия, което не е два процента повече, а близо 4000%. Затова пазете бабите и дядовците.

1. Не ги пускайте да ходят никъде - по пенсионерски клубове, аптеки и особено джипита. Чакалните пред болничните кабинети са може би най-опасното място, защото те са тесни, има много хора и е много вероятно да има и някой заразен.

2. Вече не е нужно безкрайното заверяване на рецептурните книжки - ще важат рецептите до края на годината.

3. Не им позволявайте физически контакт - здрависване, целувки и прегръдки.

4. Избягвайте посещенията на много хора. Достатъчно е един от семейство да им носи продукти, но не да ходите цялата фамилия и особено малки деца. Те всъщност са най-рискови за пренасяне на заразата.

5. За хроничните заболявания да контактуват по телефона с лекарите си. Знаем, че те не са много отзивчиви по телефона, но сега са длъжни да го правят.

6. Да спрат с плащането на сметки, засичане на водомери и други комунални баналности.

7. Да не влизат в градския транспорт по никакъв повод.

8. Да си правят разходки в парковете по безлюдни места.

9. Ако има как, направете им банкова карта, за да си получават пенсията безконтактно.

10. Запасете ги с лекарствата за хронични болести - нека имат поне за месец.

11. Купувайте храни по на едро, за да не се налага непрекъснато обикаляне по магазини. Без да има презапасяване, но вместо половин хляб вземете им три и така няма да се налага да излизат цяла седмица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата