СЗО: Коронавирусът оцелява на повърхности от няколко часа до няколко дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8294284 www.24chasa.bg

Въпреки че новият коронавирус не разкрива лесно тайните си, Световната здравна организация дава отговор на най-често задаваните от хората въпроси.

Вирусът как се

разпространява?

Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът се предава главно чрез контакт с капчици от болен, а не чрез въздуха.

Заболяването може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици падат и остават върху предмети и повърхности. Когато човек ги пипа и след това докосва очите, носа или устата си, внася вируси в организма си. Вирусът може да се хване и при вдишване на капчици от болен, който кашля или издиша капчици. Затова трябва да се спазва най-малко 1 метър дистанция.

Може ли да се

заразим от човек

без симптоми?

Рискът за заразяване от човек, който изобщо няма симптоми, е много малък. Въпреки това много хора със COVID-19 изпитват само леки симптоми особено в ранните стадии. Следователно е възможно да хванете COVID-19 от човек, който има например само лека кашлица и не се чувства зле.

Колко дълго

оцелява на

повърхности?

Не е сигурно колко дълго вирусът, който причинява COVID-19, оцелява на повърхности, но изглежда, че се държи като другите коронавируси. Проучванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация за COVID-19) могат да останат на повърхности за няколко часа или до няколко дни. Това може да варира при различни условия - вид повърхност, температура или влажност на околната среда. Ако смятате, че дадена повърхност може да е заразена, почистете я с дезинфектант, за да убиете вируса и да защитите себе си и другите. Почистете ръцете си със спирт на алкохолна основа или ги измийте със сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, устата или носа.

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, отпадналост и суха кашлица. Някои пациенти може да имат главоболие, хрема, болки в гърлото или диария - тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно, обясняват експертите на СЗО.

Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и не се чувстват зле. Повечето заразени - около 80 процента, или 4-ма от всеки 5-има, се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение.

Средно 1 от всеки 6-има души, които се разболяван от COVID-19, развива сериозната форма на инфекцията. Безспорен симптом за тежко протичане са задухът и бързо увеличаващите се затруднения с дишането.

Възрастните хора и тези с хронични медицински проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или диабет са по-склонни да развият сериозни заболявания.

Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ. Препоръчително е да се свържат веднага с лекаря си по телефона или при невъзможност да звънят на Бърза помощ.

Антибиотиците не действат срещу вируси, те действат само върху бактериални инфекции. COVID-19 се причинява от вирус, така че антибиотиците не работят. Антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение на новата коронавирусна болест. Те трябва да се използват само по указание на лекар за лечение на бактериална инфекция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него