Лекарство за артрит подобрява двама пациенти с коронавирус в Неапол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8294653 www.24chasa.bg
Едно лекарство може да подобри състоянието на болните от "Ковид-19". СНИМКА: Пиксабей

Двама пациенти с тежка пневмония от "Ковид-19" са били лекувани с лекарството Tocilizumab в неаполската болница "Котуньо". То се екпериментира за първи път в Италия.

Обикновено медикамента се използва в медицината за лечение на ревматоиден артрит и се прилага при хора със синдрома на цитохимичното освобождаване след лечение с CAR-T клетки.

Лечението на двамата пациенти в Неапол е станало възможно благодарение на сътрудничество между болницата и фондация Istituto Nazionale Tumori Irccs Pascale, пише италианският вестник Il Messaggero.

„Още на първите 24 часа след инфузията се виждат окуражаващи подобрения, особено при единия от двамата пациенти, който има по-тежка клинична картина“, обясняват директорът на отделението по онкология на болницата „Коли“ Винченцо Монтесарсио и директорът на Отделението по онкологична меланома, ракова имунотерапия и иновативни терапии на Неаполския институт "Pascale" Паоло Асиерто. „Китайски екип - добавят те - е имал добър резултат при 21 пациенти, които са били лекувани с това лекарство, и те са се подобрили още в първите 24 - 48 часа след лечението.

Лекарството се прилага еднократно и действа без да пречи на терапията с използваните антивирусни препарати".

От изданието става ясно, че на пациента, който се е повлиял добре от медикамента, ще правят скенер, и като той наистина покаже, че има подобрение, ще се "натисне" лекарството да бъде използвано. 

"Казаха ми, че във Фано един пациент е имал подобрения - казва Ариерто. Трябва да се отбележи, че това лекарство не действа срещу вируса, а срещу усложненията от него".

Също така други болници, включително "Сан Рафаеле" в Милано, Сако, Бреша и Фано, се опитват да тестват Tocilizumab.

От фармацевтината компания "Роше" са казали, че ако то действа, ще го даде безвъзмездно.

Лекарството преминава клинични изпитвания в 14 болници в Ухан.